Volledig scherm
Forensisch rechercheurs onderzoeken de plantenbak bij het Nieuwe Luxortheater in Rotterdam. Een vrouw trof hier een plastic zak aan met daarin een babylijkje. © anp

Politie wil zo snel mogelijk antwoorden over babylijkje Rotterdam

De politie staat voor een raadsel. Wie was het kindje dat gisteren in een plantenbak op de Rotterdamse Wilhelminapier werd gevonden? Hoe lang lag het er al? En hoe is het gestorven? De politie houdt vandaag een passanten- en buurtonderzoek vanwege de vondst van een babylijkje.

Quote

De hond wilde niet doorlopen, hij bleef erbij staan. Ik ben blij dat ik die zak niet heb openge­maakt

Buurvrouw

Een voorbijgangster ziet even voor half tien een plastic zak liggen in de plantenbak op het rommelige parkeerterrein naast het Nieuwe Luxortheater. De zak ligt verscholen tussen het groen, dat zo'n halve meter hoog staat. Als ze besluit in de zak te kijken, krijgt ze de schrik van haar leven. Ze ziet een kindje, een baby nog. Dood. Ze belt de politie.

Of het om een jongen of een meisje gaat, is nog niet duidelijk. Ook niet hoe het kindje is gestorven, of hoe oud het precies is en al helemaal niet hoe lang het daar al lag, gedumpt in de zak.

Een buurvrouw die haar hond uitliet, heeft de zak gisteren ook tussen de struiken zien liggen. ,,De hond wilde niet doorlopen, hij bleef erbij staan. Ik ben blij dat ik die zak niet heb opengemaakt. Dat heeft mijn buurvrouw wel gedaan. Ik vind het verschrikkelijk."

Forensisch rechercheurs gaan 's morgens voorzichtig te werk. Ze bestuderen de plaats waar de baby ligt met de handen op hun rug, bang om sporen achter te laten. Ze laten een scanapparaat komen om de zak in de plantenbak te onderzoeken.

Myrna Sepers on Twitter

Tot 11:00 uur nog bezig met het passantenonderzoek. Alle informatie is welkom mbt de vondst gisteren van het babylijkje #ottoreuchlinweg

Segway

Voor de mensen achter de afzetting is dan nog niet duidelijk wat de agenten precies onderzoeken. Toeristen op Segways scheren vrolijk langs het politielint. Onderzoekers stellen de inhoud van een prullenbak iets verderop veilig. Agenten bouwen een tent op rondom de plantenbak. Dan komt het nieuws: het gaat om een baby'tje.

De politie zegt alles op alles te willen zetten om zo snel mogelijk antwoorden te vinden. ,,Dit is heel verdrietig", zegt een woordvoerster van de politie. ,,Voor de vrouw die het babylijkje heeft gevonden, maar ook voor de collega's. We willen zo snel mogelijk antwoorden hebben."

Beetje rouwen

Want ergens is een kind verdwenen. Misschien wel in Rotterdam, misschien ergens anders in Nederland. De politie vraagt mensen na te denken: kent iemand een vrouw die zwanger was en nu opeens niet meer? Weet iemand iets over een kindje dat al lange tijd niet meer is gezien? De politie verklaart officieel dat niet duidelijk is of er sprake is van een misdrijf.

Christel van Dongen komt aan het begin van de avond twee potjes met roze bloemen brengen. ,,Ik werk daarboven op de 27ste. We hebben de hele dag gevolgd wat er gebeurde. Toen ik hoorde dat het om een baby'tje ging, schrok ik. Ik wilde hier toch naartoe, een beetje rouwen. Of om in ieder geval het baby'tje niet te laten vergeten."

Volledig scherm
Politie doet onderzoek naar gevonden lichamelijke resten naast Nieuwe Luxor Theater op de Wilhelminapier. © AD