Politie zet shovel in bij boerenprotest voor provinciehuis Zwolle: drie arrestaties
met videoZeker drie mensen zijn opgepakt bij een demonstratie van boeren voor het provinciehuis van Overijssel in Zwolle. Volgens de politie belemmerden ze agenten om hun werk te doen en luisterden ze niet naar opdrachten van de agenten, de derde is opgepakt voor belediging. Bruggen naar de binnenstad zijn afgezet. Om blokkades van tractoren tegen te gaan, zette de politie een shovel in.
Op livebeelden was te zien dat de politie met de shovel een tractor van de weg voor het provinciehuis wilde dringen. Volgens de politie had de bestuurder van die tractor een politievoertuig klemgezet. ‘Ondanks meerdere vorderingen werd niet meegewerkt. Hij is een van de aangehouden personen.’ Een andere man werd opgepakt toen hij voor de shovel ging staan om te voorkomen dat het voertuig verder zou rijden.
Boeren demonstreren bij het provinciehuis van Overijssel in Zwolle omdat zij tegen het opleggen van dwangsommen zijn. Onder meer de ME is aanwezig in de buurt van het provinciehuis in de gemeente.
De tekst gaat verder onder de video.
Dreiging
Burgemeester Peter Snijders van de gemeente Zwolle heeft de demonstrerende boeren verboden om giertanks of meststrooiers mee te nemen naar Zwolle. In een noodbevel verbiedt hij de boeren bovendien om in het voor de demonstratie aangegeven gebied te komen met (landbouw)voertuigen, aanhangers, werktuigen, voorwerpen, stoffen of goederen die een gevaar vormen voor de openbare orde of de veiligheid. Het noodbevel geldt tot 02.00 uur vrijdagmorgen.
Op sociale media stonden volgens de burgemeester oproepen ‘om het te laten regenen in Zwolle’. Politie en gemeente hebben informatie dat dat zou duiden op het meebrengen van giertanks of meststrooiers naar de Overijsselse hoofdstad. ,,Dat kan tot ernstige wanordelijkheden en grote schade leiden”, aldus Snijders.
De burgemeester wijst er in het noodbevel op dat de demonstratie van donderdag niet is aangemeld bij de gemeente. Er konden dus geen afspraken vooraf met de actievoerders worden gemaakt. In het algemeen ‘laten personen zich niet of nauwelijks aanspreken en reageren ze agressief en provocatief, waardoor verbaliseren een te groot veiligheidsrisico is voor agenten’, aldus Snijders. Hij achtte het daarom noodzakelijk om met een noodbevel te komen om de openbare orde te kunnen handhaven. Wie zich niet aan het noodbevel houdt, kan opgepakt worden.
Actievoerende boeren wilden graag in gesprek met de burgemeester, maar dat gaat niet gebeuren. Zij wilden met een groep van vijf à zes man naar binnen, terwijl de burgemeester maximaal drie mensen aan tafel wilde. Daarop zijn de boeren weer opgestapt. ,,Het is mij volslagen onduidelijk wie de leiding heeft in deze demonstratie en wat hun wensen zijn”, laat Snijders weten. Vrijdag heeft hij opnieuw contact met de boeren.
Thuiswerken
De provincie Overijssel heeft medewerkers opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, zodat ze geen overlast ervaren. Er gaat geen vertegenwoordiger van de provincie in gesprek met de boeren, zegt een woordvoerder.
De politie zegt de demonstratie te willen ‘faciliteren’, maar voegt toe: ,,We zien dat de sfeer in enkele gevallen omslaat.”
Ultimatum
Het protest zou te maken kunnen hebben met het verlopen van een ‘ultimatum’ dat boeren twee weken geleden (op 16 november) stelden bij een groot protest bij provinciehuis Overijssel in Zwolle. De boeren kondigden daar hardere acties aan als de provincie zou vasthouden aan dwangsommen voor veehouders zonder volledige vergunning.
PAS-Melders
Deze zogeheten PAS-melders zijn buiten hun schuld in een illegale situatie beland nadat de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in 2019 van tafel veegde. Dit betekent dat ze hun bedrijfsvoering moeten aanpassen, bijvoorbeeld door de veestapel in te krimpen. Doen ze dat niet, dan wacht een boete.
Overijssel handhaaft dit beleid met tegenzin, maar zegt niet anders te kunnen. Drie veehouderijen en twee biomassacentrales zitten momenteel in deze situatie. Nog eens 23 boerenbedrijven komen mogelijk in een handhavingstraject terecht.
In de agrarische wereld zijn ze bang dat andere provincies het voorbeeld van Overijssel zullen volgen.
In de brief aan Provincie Overijssel, eisten de boeren twee weken geleden dat de provincie het opleggen van dwangsommen onmiddellijk zou intrekken en dat zogeheten PAS-melders zouden worden gelegaliseerd, bijvoorbeeld via een noodwet.
Dat is dus niet gebeurd. De groepen die twee weken geleden dreigden met nieuwe acties, gaven gisteren nog aan dat ze niet van plan waren om die dreigementen vandaag uit te voeren.
Bekijk hieronder onze video’s over de boerenacties:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMimmuuntherapie
Internist Blank boekt succes op de weg naar een kankervrij leven: ‘Al 1500 mensen gered’
Het lukt steeds vaker om kankerpatiënten te redden met immuuntherapie. En dit is pas het begin, voorspelt internist Christian Blank, die zijn levenswerk maakte van de therapie die snel terrein wint. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Docent Marco ging al 27 keer met zijn klas naar Auschwitz: ‘Dit móeten leerlingen zien’
‘Meer aandacht voor de Holocaust’, klinkt de oproep van de politiek aan het onderwijs. Voor de gedreven geschiedenisdocent Marco Baars is de Tweede Wereldoorlog is al jaren een speerpunt. Hij bezocht Auschwitz 27 keer om er zijn leerlingen de gruwelijkheden uit de geschiedenis met eigen ogen te laten zien. -
Peiling: Bijna helft ouders wil broodtrommel inruilen voor gezonde schoollunch
Bijna de helft van de Nederlandse ouders (44 procent) zou best willen dat hun kind op school een gezonde lunch krijgt. Dat blijkt uit een peiling van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) samen met stichting Ouders & Onderwijs. Ook mag de middagmaaltijd best wat langer duren. -
PREMIUM
Populariteit Engelse boeken slecht voor het Nederlands? ‘Fantastisch dat jongeren überhaupt lezen’
De verkoop van Engelstalige boeken is geëxplodeerd het afgelopen jaar. Boekhandels reageren pragmatisch en breiden hun afdeling ‘Engelstalig’ uit, maar belangenclubs uiten hun zorgen over de toekomst van het Nederlandstalige boek.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Inspecties onderzoeken nieuwe huisartsenketens na klachten over kwaliteit
De twee toezichthouders voor de gezondheidszorg gaan nieuwe ketens van huisartsenpraktijken onder de loep nemen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen weten of de zorg daar voldoet ‘aan de normen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg zoals die voor alle huisartsen gelden’. Voor de zomervakantie zou het onderzoek klaar moeten zijn. -
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
109 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerM. Kok
M. Kok
Willem Heerema
frans vullings
Berendse