Volledig scherm
Beide voertuigen zijn beschadigd geraakt. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Politieagent (29) veroordeeld voor ernstige aanrijding met scooterrijder in Vught

Een 29-jarige politieagent is maandag veroordeeld voor het veroorzaken van een ongeluk waarbij een scooterrijder ernstig gewond raakte. Hij zette zijn wagen op het fietspad, waar de scooterrijder op botste. Hij kreeg een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden opgelegd. 

De politieagent  uit Den Bosch was in mei 2018 in de vroege ochtend aan het werk en zag in Vught een scooterrijder die, na een snelheidsmeting, fors te hard reed. De agent wilde de scooterrijder daarom aanhouden. Maar de bestuurder uit Rosmalen weigerde te stoppen en negeerde een stopbord, een megafoon en de geluidssignalen van de politieauto. 

Vervolgens besloot de agent een blokkade te zetten op het fietspad waarop de scooter reed. Hij reed de scooter voorbij en zette zijn auto kort daarop midden op het pad. De scooterrijder botste tegen de politieauto, waardoor hij ernstig gewond raakte. Hij liep diverse breuken in zijn bovenbeen en gezicht op. Tijdens de operaties die door dat letsel noodzakelijk waren, kreeg hij hersenvliesontsteking.

Onvoorzichtig rijgedrag

Volgens de officier van justitie was het ongeval het gevolg van de wijze waarop de agent zijn auto dwars over het fietspad zette. De officier kwalificeert het als zeer onvoorzichtig rijgedrag. De agent verklaarde dat hij zijn auto verder op het fietspad had gezet dan zijn bedoeling was. En dat hij - na het zien van camerabeelden van de aanrijding - zijn auto op grotere afstand van de scooter op het fietspad had moeten zetten, zodat de bestuurder tijd had om te stoppen of de politieauto te ontwijken. Volgens de agent maakte hij een inschattingsfout en is daarmee sprake van aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag; een mildere kwalificatie van schuld dan de officier van justitie eiste.

De rechtbank oordeelde dat de agent bij het uitvoeren van de actie ‘zeer onvoorzichtig handelde’. Hij wist dat de scooter ongeveer 50 kilometer per uur reed en dat de bestuurder geen helm droeg. Kort voordat hij naar rechts het fietspad op stuurde, keek de agent over zijn schouder om vast te stellen waar de scooterrijder reed. Ondanks dat hij de scooter niet zag, besloot de agent toch om abrupt met hoge snelheid het fietspad op te rijden. Dit rijgedrag kan volgens de rechtbank niet anders worden gekwalificeerd als zeer onvoorzichtig.

,,De agent heeft deze aanrijding uiteraard nooit gewild. Hij maakt een zelfkritische indruk en verschuilt zich niet achter excuses voor zijn gedrag”, schrijft rechtspraak.nl. ,,Hij neemt daarvoor de volle verantwoording, wat indruk maakt bij de rechtbank. De agent is zich bewust van de vreselijke gevolgen voor het slachtoffer en leeft oprecht mee met diens leed.”

Desondanks vond de rechtbank een taakstraf op zijn plaats. ,,Zijn optreden was levensgevaarlijk; hij veroorzaakte een aanrijding waarbij het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel opliep, waarvan een deel blijvend is.”