Volledig scherm
Agenten zijn zwaar gefrustreerd over falende apparatuur in politieauto's. Een deel van de voertuigen is niet meer inzetbaar. © anp

Politieauto’s aan de kant door falende apparatuur

In het hele land staan politieauto’s en -motoren aan de kant vanwege falende apparatuur. Agenten klagen dat ze niet veilig de weg op kunnen. De voertuigen kampen met uitvallende navigatie en kunnen geen contact leggen met de meldkamer. 

Het gaat minstens 8 miljoen euro en mogelijk zelfs bijna 23 miljoen euro kosten om de falende navigatie-apparatuur in politieauto's te repareren. Dat meldt Rob den Besten, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie.

De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg heeft een brandbrief gestuurd aan de landelijke politietop. Daarin schrijft hij dat verschillende voertuigen niet langer operationeel inzetbaar zijn. Volgens de COR spelen de problemen in het hele land.

Grote boosdoener is het zogenaamde plaatsbepalingssysteem (PBS), dat is ingebouwd in de meeste politievoertuigen. Met het systeem worden navigatiegegevens doorgegeven en informatieregisters bevraagd. Ook verstuurt de meldkamer via PBS inzetberichten naar auto’s en motoren.

Verouderde kaarten en instabiliteit
,,In toenemende mate wordt de uitvoering van de politietaak gehinderd door niet goed werkende PBS-systemen”, schrijft Aalbersberg. ,,Uit alle teams komen klachten over de werking. Er is sprake van verbindingsproblemen, verouderde kaarten, onnauwkeurige plaatsbepaling en instabiliteit.”

Volgens de Amsterdamse politiechef kampen zowel nieuwe als oude voertuigen met de falende PBS-apparatuur. Agenten zijn zwaar gefrustreerd. ,,Tussen teams ontstaat strijd om het gebruik van nog wel functionerende voertuigen”, aldus Aalbersberg.

'Oplossing niet via reguliere wegen'
De brandbrief van de politiechef is mede ondertekend door de voorzitter van de ondernemingsraad van de Amsterdamse politie. ,,De veiligheid van agenten mag geen gevaar lopen”, reageert COR-voorzitter Rob den Besten. ,,En het gaat ook om de veiligheid van burgers. Als de politie hierdoor de aanrijtijden niet haalt, is dat zeer ernstig. Daarom hebben wij dit als COR tot een speerpunt benoemd."

De korpsleiding van de Nationale Politie stelt dat het de problemen zo snel mogelijk wil oplossen. Politiechef Aalbersberg schrijft dat een ‘oplossing via reguliere wegen niet binnen bereik is’. ,,Onze gezamenlijke zorgplicht voor een veilige taakuitoefening verdraagt zich niet met de huidige praktijk”, schrijft hij.

,,We zoeken naar oplossingen voor verschillende kinderziektes", zegt een woordvoerder van de korpsleiding. Zo blijkt dat elk politievoertuig steeds van de straat zou moeten om een update van de navigatiesoftware te krijgen. ,,Dat is zeer onwenselijk." 

Problemen zijn verergerd
Hoeveel politievoertuigen door de technische malheur precies aan de kant staan, is onduidelijk. Eind vorig jaar schreef deze krant dat agenten veel last hebben van het nieuwe navigatiesysteem in hun auto’s. De problemen varieerden van vastlopende schermen tot een routeplanner die politieauto’s dwars door drukke winkelstraten leidde of de plaats van bestemming uit beeld liet verdwijnen.

De problemen zijn sindsdien alleen maar verergerd. Zo gebruiken agenten tegenwoordig hun eigen mobiele telefoon om de juiste route te vinden. Ook moeten ze soms noodgedwongen hun privételefoon gebruiken om de meldkamer te bereiken. Vorig jaar zei de korpsleiding nog te verwachten dat de navigatieproblemen begin dit jaar zouden zijn opgelost.

Volledig scherm
De brandbrief van de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg, mede ondertekend door de OR van de Amsterdamse politie. © Politie