Politieauto’s aan de kant door falende apparatuur
In het hele land staan politieauto’s en -motoren aan de kant vanwege falende apparatuur. Agenten klagen dat ze niet veilig de weg op kunnen. De voertuigen kampen met uitvallende navigatie en kunnen geen contact leggen met de meldkamer.
Het gaat minstens 8 miljoen euro en mogelijk zelfs bijna 23 miljoen euro kosten om de falende navigatie-apparatuur in politieauto's te repareren. Dat meldt Rob den Besten, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie.
De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg heeft een brandbrief gestuurd aan de landelijke politietop. Daarin schrijft hij dat verschillende voertuigen niet langer operationeel inzetbaar zijn. Volgens de COR spelen de problemen in het hele land.
Grote boosdoener is het zogenaamde plaatsbepalingssysteem (PBS), dat is ingebouwd in de meeste politievoertuigen. Met het systeem worden navigatiegegevens doorgegeven en informatieregisters bevraagd. Ook verstuurt de meldkamer via PBS inzetberichten naar auto’s en motoren.
Verouderde kaarten en instabiliteit
,,In toenemende mate wordt de uitvoering van de politietaak gehinderd door niet goed werkende PBS-systemen”, schrijft Aalbersberg. ,,Uit alle teams komen klachten over de werking. Er is sprake van verbindingsproblemen, verouderde kaarten, onnauwkeurige plaatsbepaling en instabiliteit.”
Volgens de Amsterdamse politiechef kampen zowel nieuwe als oude voertuigen met de falende PBS-apparatuur. Agenten zijn zwaar gefrustreerd. ,,Tussen teams ontstaat strijd om het gebruik van nog wel functionerende voertuigen”, aldus Aalbersberg.
'Oplossing niet via reguliere wegen'
De brandbrief van de politiechef is mede ondertekend door de voorzitter van de ondernemingsraad van de Amsterdamse politie. ,,De veiligheid van agenten mag geen gevaar lopen”, reageert COR-voorzitter Rob den Besten. ,,En het gaat ook om de veiligheid van burgers. Als de politie hierdoor de aanrijtijden niet haalt, is dat zeer ernstig. Daarom hebben wij dit als COR tot een speerpunt benoemd."
De korpsleiding van de Nationale Politie stelt dat het de problemen zo snel mogelijk wil oplossen. Politiechef Aalbersberg schrijft dat een ‘oplossing via reguliere wegen niet binnen bereik is’. ,,Onze gezamenlijke zorgplicht voor een veilige taakuitoefening verdraagt zich niet met de huidige praktijk”, schrijft hij.
,,We zoeken naar oplossingen voor verschillende kinderziektes", zegt een woordvoerder van de korpsleiding. Zo blijkt dat elk politievoertuig steeds van de straat zou moeten om een update van de navigatiesoftware te krijgen. ,,Dat is zeer onwenselijk."
Problemen zijn verergerd
Hoeveel politievoertuigen door de technische malheur precies aan de kant staan, is onduidelijk. Eind vorig jaar schreef deze krant dat agenten veel last hebben van het nieuwe navigatiesysteem in hun auto’s. De problemen varieerden van vastlopende schermen tot een routeplanner die politieauto’s dwars door drukke winkelstraten leidde of de plaats van bestemming uit beeld liet verdwijnen.
De problemen zijn sindsdien alleen maar verergerd. Zo gebruiken agenten tegenwoordig hun eigen mobiele telefoon om de juiste route te vinden. Ook moeten ze soms noodgedwongen hun privételefoon gebruiken om de meldkamer te bereiken. Vorig jaar zei de korpsleiding nog te verwachten dat de navigatieproblemen begin dit jaar zouden zijn opgelost.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met foto's
Prinses Amalia met ouders aangekomen op Bonaire voor rondreis van twee weken
Samen met haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, stapte prinses Amalia vanmiddag (plaatselijke tijd) uit het regeringstoestel op Bonaire. Het bezoek van bijna twee weken aan de Antillen is daarmee officieel begonnen. Het bezoek is bedoeld om de 19-jarige prinses te introduceren op alle zes de afzonderlijke eilanden. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Schaatsgek Chris (59) probeert het onmogelijke: 24 uur non-stop rondjes rijden op de ijsbaan
Chris Kools (59) uit ‘s-Gravenzande weet precies waar hij aan begint. ,,Dat is het erge”, lacht hij als hem wordt gevraagd wat hem toch bezielt om precies 1710 rondjes binnen 24 uur op een ijsbaan te gaan rijden. Hij wil hiermee een nieuw wereldrecord vestigen om aandacht te vragen voor de barre tijden die ijsbanen nu doormaken met de hoge energieprijzen. -
PREMIUMmet video
Radeloze Queena sjouwt gehandicapte zoon elke dag vier verdiepingen omhoog
De 24-jarige Queena Nicholson sjouwt dagelijks haar gehandicapte zoon vier verdiepingen op en neer, omdat haar appartement geen lift heeft. Een rolstoelgeschikte woning krijgt ze niet. ,,Ik bid iedere dag voor meer kracht, maar soms trek ik het niet.” -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
OM eist opnieuw levenslang tegen verdachten moord advocaat Derk Wiersum
Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum. -
-
-
PREMIUMReconstructie
Waar is de schutter van aanslag in Zwijndrecht? De klopjacht op ‘Lucky’ van dag tot dag
Precies een week geleden werden Michel (66) en haar dochter Anneke (38) voor het oog van winkelend publiek neergeschoten op een druk parkeerterrein bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. De getroffen familie blijft achter met immens verdriet, terwijl de van moord verdachte schutter Minh Nghia Vuong (49) nog altijd voortvluchtig is. Een dramatische week in vogelvlucht. -
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.