Politiebaas mocht steeds vaker businessclass vliegen: ‘Boek maar’
Terwijl zijn dienst geplaagd werd door problemen, vloog politiechef Henk Bril steeds vaker businessclass naar verre bestemmingen. De hoogste leiding van de Landelijke Eenheid stemde daar klakkeloos mee in: ,,Boek maar.” Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil opheldering.
In tweeënhalf jaar vloog Henk Bril als hoofd van de Dienst Landelijke Informatie Organisatie van de Landelijke Eenheid vijfendertig keer. Driekwart van zijn vliegkosten, 40.000 euro van in totaal 53.000 euro, ging op aan businessclassreizen buiten Europa, terwijl economyclass de standaard is. Zijn totale reiskosten, inclusief hotels en declaraties, liepen in deze periode op tot meer dan 75.000 euro.
Dat blijkt uit gegevens van de politie die radioprogramma Argos heeft opgevraagd via de Wet Openbaarheid Bestuur. Het duurde anderhalf jaar voor de gegevens op tafel kwamen en de politie schakelde landsadvocaat Pels Rijcken in om het verzoek af te handelen. Het reisoverzicht is onvolledig, geeft de politie aan.
Niet onderbouwd
Uit de documenten blijkt ook dat de hoogste bazen van de Landelijke Eenheid - doorgaans plaatsvervangend eenheidschef Willem Woelders, maar ook eenheidschef Jannine van den Berg - geregeld zonder onderbouwing toestemming gaven en tekenden voor businessclassreizen, terwijl economy de norm is. Businessclass vliegen is bij uitzondering mogelijk, mits goed onderbouwd.
Toen Bril bijvoorbeeld in 2019 naar Brazilië vloog en een upgrade wilde (van 1900 naar 5600 euro), schreef hij slechts: ‘Graag officieel je akkoord :)’ Woelders stemde toe. Businessclass naar Bali, van 2300 naar 4400 euro? ‘Is akkoord, boek maar’, schreef Woelders.
Ook bij een door eenheidschef Van den Berg getekende businessclassreis in 2016 naar de VS van 4400 euro zat geen verantwoording. Volgens Van den Berg en Woelders is er niets onrechtmatigs gebeurd en is verder onderzoek niet nodig. Wel had het reisgedrag ‘doelmatiger gekund’ en zijn de regels na onderzoek aangescherpt. Bril, inmiddels weg bij de politie, zegt dat alle reizen conform de regels zijn verlopen.
‘Exorbitant reisgedrag’
Binnen DLIO van de Landelijke Eenheid leefde grote onvrede over het ‘exorbitante reisgedrag’ van de hoogste baas. In 2019 ontving de korpschef van de politie daarover een anonieme brandbrief. Daarin werden tal van grote problemen binnen de dienst benoemd, die later zijn bevestigd door onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Ook trokken de politievakbonden aan de bel.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil opheldering over de vliegreizen. Hij zal de korpsleiding hierover in de loop van volgende week spreken, zei de demissionaire bewindsman vandaag.
Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) vindt verder onderzoek naar het reisgedrag hard nodig: ,,Er blijft veel ongenoegen bij politiemensen die dit hebben gemeld. Volgens hen is onvoldoende onafhankelijk en transparant onderzoek gedaan. Het is voor eenieder beter dat de onderste steen boven komt. Hierna kan pas worden gebouwd aan een veilige werkomgeving. De schaduwen uit het verleden blijven anders als een donkere wolk boven deze afdeling hangen.”
Ook politievakbond ACP vindt dat onafhankelijk onderzoek nodig is. ,,Het is een gevoelig onderwerp”, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. ,,Er was in het verleden veel gedoe over te dure dienstreizen. Toen zijn er strenge regels over afgesproken.”
Volgens de politie zijn die regels inderdaad aangescherpt. Maar Van de Kamp is ontevreden met dit antwoord. Hij wil weten hoe dat is gebeurd. ,,We gaan uitzoeken of de politie de regels heeft aangepast zonder overleg met het ministerie. Als dat het geval is zullen we onderzoeken of dat mag, een eenzijdige aanpassing.‘’
Kijk hier onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verbaasde jonge ‘wegpiraat’ krijgt politie achter zich aan: ‘Hij begreep er helemaal niets van’
Een achtervolging op een wegpiraat die 200 km/h rijdt over de provinciale weg? Iemand die fout geparkeerd staat in de bebouwde kom? Wijkagent Hicham maakt het in Boxtel vast wel eens mee. Maar een ‘jong guppie’ in een elektrische mini-BMW X5 heeft hij vast zelden op de hielen gezeten. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Kabinet wil meteen advocaat voor slachtoffer in zedenzaak
Slachtoffers van aanranding of verkrachting die zich bij de politie melden moeten meteen de hulp van een advocaat krijgen. Het kabinet wil op die manier de positie van slachtoffers van zedenmisdrijven versterken. -
PREMIUM1941-2022
Willibrord Frequin plaveide de weg voor volgende generaties tv-makers: ‘Hé, jij, vind je dat normaal?’
Met Willibrord Frequin ging op Hemelvaartsdag een journalist en tv-persoonlijkheid heen die het begrip kleurrijk van een nieuwe dimensie voorzag. Hij leefde voor drie, voor dertig misschien wel, en plaveide de weg voor volgende generaties tv-makers. ‘Hé, jij, vind je dat normaal?’ -
45
Speciaal politieteam dat Nederlandse FBI moest worden alweer opgedoekt
Het speciale politieteam MIT dat na de moord op Derk Wiersum in 2019 was opgetuigd om de georganiseerde misdaad te bestrijden, gaat alweer op de schop. Dat is een enorme blamage voor het huidige en vorige kabinet.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMOnderzoek
Zwaardere koeien groter gevaar voor boeren: '600 kilo tegen je aan, daar is weinig tegenin te brengen'
Rundveehouders lopen vaker letsel op bij een aanval of beknelling door een koe, omdat de beesten door fokprogramma’s zwaarder zijn geworden. Daardoor komen bijvoorbeeld een trap of kopstoot harder aan.