Volledig scherm
Politieauto's rijden met een snelheid van 60 tot 70 kilometer per uur over de snelweg tijdens een eerdere actie van politiebonden ACP en NPB. © ANP

Politiebonden dreigen met acties over pensioen

De politievakbonden dreigen met acties als er geen betere pensioenregeling komt. De politiebonden ACP, ANPV en VMHP schrijven dat in een brandbrief aan de informateur en de formerende politieke partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

De vakbonden willen dat er ruimte komt voor een betere pensioenregeling in het regeerakkoord, op het gebied van geld en leeftijd. Zo niet, dan wordt er naar acties en werkonderbrekingen gekeken. Eind dit jaar beginnen de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de politie.

67 jaar

De afgelopen jaren is de pensioenleeftijd voor agenten steeds verder omhooggegaan. Tot 2013 konden volgens de vakbonden uitvoerende politiemensen op hun zestigste stoppen met werken tegen ongeveer driekwart van het gemiddeld verdiende loon. Volgens de huidige wetgeving zal dat in 2022 gestegen zijn naar 67 jaar. ,,In nog geen tien jaar tijd is de leeftijd waarop politiemensen gebruik kunnen maken van een financieel vergelijkbare pensioenmogelijkheid dus met maar liefst zeven jaar omhooggegaan", schrijven de vakbonden.

,,Politiewerk is een hoogrisicoberoep waarbij zowel fysiek als mentaal het uiterste wordt gevraagd van politiemensen. Van hen wordt gevraagd om onder deze omstandigheden steeds langer door te werken." De vakbonden vinden dat onacceptabel.

Al eerder kwam de politie in actie. Zo begon de waterpolitie begin dit jaar met demonstreren door een gebrek aan mankracht. Twee jaren geleden kwam de politie vrij massaal in beweging voor een betere cao. Politiebonden en agenten demonstreerden weken tegen het − in hun ogen − magere loonbod van het kabinet. 

Quote

Politie­werk is een hoogrisico­be­roep waarbij zowel fysiek als mentaal het uiterste wordt gevraagd van politiemen­sen

Vakbonden
  1. Afgeluisterde MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    Afgeluis­ter­de MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    De afgeluisterde telefoongesprekken die vanmiddag door het MH17-onderzoeksteam naar buiten zijn gebracht, lijken op directe betrokkenheid van het Kremlin te duiden bij wapenleveranties aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) vanmiddag afspeelde, is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.