Volledig scherm
Politieagenten voerden in september vorig jaar al actie voor een betere pensioenregeling. © ANP

Politiebonden: Maak vroeger pensioen zware beroepen mogelijk

De AOW moet worden aangepast om vroegpensioen voor zware beroepen, zoals politieagent en verpleegkundige, mogelijk te maken. Daarvoor pleiten vier politievakbonden die via een burgerinitiatief hun voorstel op de agenda van de Tweede Kamer willen krijgen.

Met nog enkele duizenden handtekeningen te gaan, lijkt het burgerinitiatief er daadwerkelijk te gaan komen, melden de politievakbonden ACP, NPB, ANVP en VMHP. Ze willen via het initiatief geregeld krijgen dat mensen met zware beroepen zoals bouwvakkers, metaalbewerkers, verpleegkundigen of agenten via een aparte AOW-regeling niet tot hun 67ste jaar hoeven door te werken.

,,Mensen met zware beroepen werken langer, worden in slechtere gezondheid ouder, sterven eerder en zien minder terug van hun AOW-premie'', zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. ,,Hoe eerlijk is het om deze mensen 40, soms wel 50 jaar door te laten werken? Tot het werk alles van hen heeft gevraagd, waardoor de gezondheid zo broos wordt dat het niet meer mogelijk is om van een welverdiend pensioen te genieten?''

Volledig scherm
Gerrit van de Kamp. © anp

Geparkeerd

Quote

Als de ruimte in de AOW er komt, komt die er voor iedereen

De politiek heeft de discussie rond het pensioen voor zware beroepen ten onrechte geparkeerd, stellen de vakbonden. Afgelopen week noemde het economisch instituut SEO een aparte AOW-regeling voor zware beroepen nog onuitvoerbaar. Zo zou het niet goed mogelijk zijn om te bepalen wat een zwaar beroep is.

Volgens de vakbonden moet de AOW op vier punten worden gewijzigd om aparte AOW-regelingen wel mogelijk te maken. Zo zou de AOW-leeftijd flexibel moeten worden gemaakt en het maximale aantal verlofuren dat werknemers kunnen opsparen uitgebreid. Ook willen de bonden afschaffing van een extra hoog belastingtarief dat werkgevers betalen wanneer medewerkers gebruikmaken van vroegpensioen.

,,Worden alle vier de aanpassingen door het kabinet gedaan, dan ontstaat ruimte om per sector afspraken te maken voor een beter en eerlijker pensioen'', stelt Van de Kamp.

Petitie

De vakbonden roepen op om de petitie te tekenen op www.politiepensioen.nl. De politievakbonden zeggen niet alleen voor hun eigen branche op te treden: ,,Als de ruimte in de AOW er komt, komt die er voor iedereen.''

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”