Volledig scherm
Korpschef Erik Akerboom en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. © ANP

Politiebonden verwerpen cao-bod en gaan door met acties

De gezamenlijke politiebonden hebben het nieuwe cao-voorstel met daarin een loonsverhoging van 7 procent verworpen. Ze gaan door met hun acties, melden de vakbonden ACP en NPB.

De bonden zeggen 'zwaar teleurgesteld' te zijn in het tegenbod van hun werkgever. Ze voeren morgen meteen een nieuwe actie tijdens het bezoek van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan een opleidingscentrum van de politie in het Zeeuwse Nieuwdorp. Het publiek zal hiervan ook iets merken, kondigen de bonden aan.

Grapperhaus en korpschef Erik Akerboom maakten gisteren bekend 7 procent meer loon te bieden tot en met 2020, aangevuld met een eenmalige uitkering van 500 euro in 2019. Bovendien zouden agenten volgens dat aanbod meer invloed krijgen op hun eigen rooster.

Het gaat de bonden naar eigen zeggen om veel meer dan een 'goed loonbod'. Ze wijzen onder meer op het tekort aan personeel en een veel te hoge werkdruk. De NPB stelt dat de politiecollega's het zat zijn en niet zullen rusten 'voordat bij de minister is doorgedrongen hoe nijpend hun situatie is'.

Geen bonnen

De politie en vakbonden steggelen al weken met elkaar over de cao, die voor 65.000 politiemedewerkers moet gaan gelden. De afgelopen tijd lagen de onderhandelingen stil en voerden de agenten actie, onder meer door geen bekeuringen uit te schrijven.

Met het nieuwe voorstel riepen Akerboom en Grapperhaus de vakbonden op terug om de tafel komen. ,,Wij denken dat dit brede aanbod over de capaciteit, keuzevrijheid en het loonbod de vakbonden voldoende vertrouwen moet geven het gesprek weer aan te gaan", aldus de minister en korpschef.

De politievakbonden staakten eerder deze maand de cao-onderhandelingen, omdat ze boos waren dat de werkgever in hun ogen niet de juiste oplossing zoekt om de rooster- en werkdruk omlaag te krijgen. Ze vinden ook dat ze te weinig waardering krijgen.