Volledig scherm
Pieter-Jaap Aalbersberg. © anp

Politiechef Aalbersberg krijgt Zilveren Medaille van Amsterdam

De Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg heeft vanmiddag de Zilveren Medaille van de stad ontvangen uit handen van burgemeester Femke Halsema.

De politiechef kreeg deze onderscheiding tijdens zijn afscheid van de Amsterdamse politie in het Koninklijk Instituut voor de Tropen vanwege zijn grote bijdrage aan de veiligheid in de stad en het behartigen van de belangen van Amsterdam en zijn bewoners.

Aalbersberg was sinds zijn afstuderen van de Politieacademie in 1981 werkzaam bij de Nederlandse politie, met name op het gebied van inlichtingen en de bestrijding van georganiseerde misdaad.

Vanaf 2011 was hij chef van de politie-eenheid Amsterdam. In die hoedanigheid was hij onder meer eindverantwoordelijk tijdens de troonswisseling en het optreden van de politie bij het steekincident op het Centraal Station vorig jaar.

Diversiteit

‘Aalbersberg heeft door zijn werk als hoofdcommissaris de belangen van de stad en haar bewoners uitstekend behartigd. Hij heeft zich actief ingezet voor meer diversiteit binnen de politie-eenheid Amsterdam en voor goede verbindingen met de Amsterdamse samenleving,’ aldus de gemeente.

‘Ook heeft hij ervoor gezorgd dat de politieorganisatie beter dan voorheen kan omgaan met maatschappelijke ontwikkelingen als terrorisme en radicalisering, digitaliseringen de vluchtelingenproblematiek.’

Ministerie

Aalbersberg gaat aan de slag als Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Mensen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad en de naam van Amsterdam op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied op internationaal niveau naar buiten toe hebben uitgedragen komen in aanmerking voor de Zilveren Medaille. Onder meer theatermaker Liesbeth Coltof en dirigent Reinbert de Leeuw gingen Aalbersberg onlangs voor.