Volledig scherm
De wijkagente in Amsterdam Osdorp die een hoofddoek droeg tijdens haar werk. © RV

Politiechef diep door het stof na commotie om hoofddoek

De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg maakt deze week een rondgang langs al zijn dienders om de gemoederen binnen het korps te sussen. Hij ligt onder vuur vanwege zijn idee om de hoofddoek toe te staan als onderdeel van het uniform.

Volledig scherm
Pieter-Jan Aalbersberg © ANP

Aalbersberg heeft zijn agenda tot en met donderdag leeg geveegd om alle politieteams in de eenheid Amsterdam te bezoeken. In vijftien sessies van anderhalf uur gaat hij het gesprek aan met agenten. Aanleiding is felle kritiek aan het adres van de politiebaas.

In een interview in deze krant zei Aalbersberg vorige maand dat hij overwoog om het hoofddoekje toe te staan bij het politie-uniform. Op die manier wil hij meer allochtone agentes werven. Na een storm van kritiek besloot korpschef Erik Akerboom – van de Nationale Politie – dat de hoofddoek er voorlopig niet komt.

,,Er is veel rumoer ontstaan'', laat woordvoerder Jean Fransman van de politie in Amsterdam weten. ,,Dan is het goed om daarover met je mensen in debat te gaan. Agenten zitten met vragen over de hoofddoekjesdiscussie, diversiteit en het doorstroombeleid bij de politie.''

Verhitte discussie

Met zijn rondgang langs alle teams wil Aalbersberg draagvlak herwinnen. Intern ligt hij onder vuur: agenten vinden onder meer dat allochtone collega’s worden voorgetrokken. Korpschef Akerboom meldde eerder al dat sprake is van een verhitte interne discussie. ,,Zowel binnen als buiten onze organisatie gaat het er fel aan toe'', zei hij daarover. ,,Soms, ook in ons korps, worden de normen van verdraagzaamheid en fatsoen overschreden.”

Het is uniek dat Aalbersberg in één week tijd al zijn teams bezoekt. ,,Dit is een bijzondere situatie”, aldus de woordvoerder. Aalbersberg trekt tijdens zijn ‘tournee’ op met Hanneke Ekelmans en Jan Pronker, twee andere leden van de Amsterdamse eenheidsleiding.

De politietop blijft voorstander van meer diversiteit binnen het korps. ,,Onze samenleving verandert ingrijpend qua samenstelling'', meldde korpschef Akerboom twee weken geleden. ,,Wij veranderen mee om onze legitimiteit en ons vertrouwen te behouden.”

De politie heeft volgens hem ‘veel te verliezen’. ,,Niet alle burgers herkennen zich in de politie, vooral niet in de grote steden. Terwijl wij er zijn voor de hele samenleving, ongeacht afkomst, geloof, ras of geslacht. We hebben daarvoor nieuw en breder vakmanschap nodig.”