Volledig scherm
© ANP

Politiechef: Nederlandse agenten mogen vaker meppen

De Nederlandse politie is steengoed in het bewaren van de lieve vrede. Daarmee opent De Pers. Dat mag wel wat minder vriendelijk, vindt de politie zelf. 'We zijn erin doorgeschoten', zegt de Groningse politiechef Cor de Lange in de krant.

'Soms moet je opstaan en zeggen: tot hier en niet verder,' meent de politiechef. Wanneer dat precies moet gebeuren, hangt wel van de situatie af. Maar dat er nu vaak te lang gewacht wordt, is duidelijk, meent De Lange. Als voorbeeld noemt hij het blijven praten met dronken mensen in de stad om vier uur 's nachts: 'dan moet je optreden.'

Een recent rapport van de politie-academie liegt er niet om. Een kwart van de agenten grijpt soms niet in, terwijl dat wel zou moeten. Ze voelen zich vaak niet gedekt door de leiding als ze geweld hebben gebruikt. En de training om met risicovolle situaties om te gaan, schiet ernstig tekort.

De politie-academie concludeert: De noodzakelijke balans tussen relationele en normatieve aspecten van het politiewerk is in het geding, oftewel: de politie praat wel, maar treedt niet hard op.