Volledig scherm
© anp

Politiechef Zorko vertrekt om terrorisme te bestrijden

Een van de belangrijkste politiebazen van Nederland, chef Landelijke Eenheid Patricia Zorko, stapt op bij het korps. Ze gaat vanaf 1 november aan de slag als plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) én als hoofd van de afdeling Cybersecurity bij de NCTV.

Quote

Na 34 jaar ben ik bijzonder verknocht aan de organisa­tie en aan de collega's met wie ik mocht samenwer­ken

Patricia Zorko

Zorko werkte al 34 jaar bij de politie, onder meer als inspecteur, lid van de mobiele eenheid, directeur Recherche en de laatste jaren als politiechef van de Landelijke Eenheid. Ze verwierf landelijke bekendheid als leidster van het grootste en meest complexe politieonderzoek ooit in Nederland: de zoektocht naar de daders van de aanslag op vlucht MH17.

Bij haar collega's staat het gezicht van het MH17-onderzoek bekend als een echte doorbijter. In het mannenbolwerk van de politie hield ze zich sterk staande. ,,Binnen een paar weken wist ze boomlange, geharde kerels aan zich te binden. Ze is serieus, gedreven en doet zo goed haar huiswerk dat je ontzag voor haar krijgt'', zei toenmalig collega Lex Mellink over haar tijd bij de politie in Utrecht.

Gemengde gevoelens
Hoewel Zorko gemengde gevoelens heeft over haar vertrek, is het een droom die uitkomt. ,,Na 34 jaar ben ik bijzonder verknocht aan de organisatie en aan de collega's met wie ik mocht samenwerken'', aldus Zorko.

,,Tegelijkertijd is het steeds mijn ambitie geweest om een bijdrage te leveren aan meer veiligheid in Nederland en in internationaal verband. Daarbij verdiepte ik mij de laatste jaren vooral in vraagstukken rond cyber security en gewelddadig jihadisme. Deze nieuwe functie biedt mij een unieke kans en een grote uitdaging om daar in bredere zin verder mee aan de slag te gaan.''