Volledig scherm
© ANP

Politiemensen verdacht bij aanbesteding 13.000 auto's

UpdateHet Openbaar Ministerie heeft meerdere politiefunctionarissen op de korrel in verband met de omstreden aanbesteding van 13.000 politiewagens. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wacht het onderzoek niet af en heeft besloten de aanbesteding opnieuw te doen, zo heeft hij de Tweede Kamer laten weten.

Quote

Alle politieme­de­wer­kers naar wie door het OM wordt gekeken zijn ontheven van hun taken op het gebied van inkoop

Ministerie Veiligheid en Justitie
Volledig scherm
© ANP

Om hoeveel verdachten het gaat en tegen hoeveel mensen al maatregelen zijn genomen, wordt in verband met het strafrechtelijk onderzoek niet bekendgemaakt.

Volgens het OM luidt de verdenking betrokkenheid bij corruptie en omkoping. NOS meldt dat één van de verdachten uit de politietop komt. Het zou iemand zijn uit de korpsleiding van de Nationale Politie. 

Waar nodig zijn of worden personele maatregelen genomen, laat de bewindsman weten in de brief. Alle politiemedewerkers naar wie door het OM wordt gekeken zijn in elk geval ontheven van hun taken op het gebied van inkoop, aldus het ministerie.

Opstelten heeft de korpsleiding gelast alle betrokkenen maandag te horen wegens mogelijke rechtspositionele maatregelen.

Niet in de haak
De aanbesteding voor de levering van de voertuigen sleept al sinds 2011. Volgens bedrijven die buiten de boot vielen was de procedure niet in de haak omdat die op het lijf geschreven was van Volkswagenimporteur PON, tevens de huidige leverancier. Het contract loopt eind dit jaar af.

Eerder oordeelde een commissie dat de zaak wel in orde was, maar dat het wel beter had gekund. Gaandeweg bleek dat door een opeenstapeling van eisen maar heel weinig leveranciers belangstelling zouden hebben. Daardoor zou de politie bij de inkoop te weinig profijt hebben gehad van concurrentie tussen aanbieders, aldus de commissie.

Aanbesteding moet over
Opstelten vindt nu er 'de schijn van integriteitsschending' is de aanbesteding boven elke twijfel verheven moet zijn en dus over moet. Begin deze week werd bekend dat een bedrijf aangiftes heeft gedaan tegen de politie vanwege orders voor alcoholtesters en apparatuur voor communicatie.

Volgens importeur Tomar Europe handelt de politie bij het inkopen daarvan structureel in strijd met de aanbestedingsregels. Door het omzeilen van de regels zou het bedrijf 'onterecht' orders kunnen missen. Het OM bestudeert de aangiftes om te beoordelen of sprake is van strafbare feiten.