Volledig scherm
Een surveillerende politie-agent. © ANP

Politiesterkte daalt ondanks belofte minister, burgemeesters slaan alarm

Ondanks beloften van de minister komen er niet meer agenten bij. Integendeel de sterkte van de politie daalt zelfs. In een brief aan de Tweede Kamer luiden de burgemeesters de noodklok. 

Politiebureaus gaan dicht door onderbezetting. Om gaten in de roosters van het basisteam te dichten, rijden wijkagenten noodhulp en zijn ze niet meer in de wijk aanwezig.

In de buitengebieden worden de aanrijtijden niet meer gehaald. Ook stijgt na een daling van jaren het aantal roofovervallen weer.

‘Niet uit te leggen’

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam schetst als voorzitter van regioburgemeesters een beeld van een politie die het niet meer kan bolwerken en door haar hoeven zakt. Vooral ook omdat er landelijk steeds meer taken en prioriteiten bijkomen. De effecten daarvan zijn onacceptabel, aldus de brief. 

‘Wij vinden dit niet uit te leggen aan onze inwoners. Wij vragen u te waken voor een verdere toename van prioriteiten die extra politiecapaciteit vragen. Ook vragen wij u met klem om snel met structurele maatregelen te komen om de politiesterkte te laten stijgen. Het water staat ons en onze politie reeds tot aan de lippen’.

Volgens de burgemeesters raken ook landelijke prioriteiten zoals de bestrijding van de mensenhandel, ondermijning en cybercrime fors in de knel.