Volledig scherm
De inmiddels overleden oud-korpschef Gerard Bouman noemde cor-voorzitter Frank Giltay een 'zorgenkindje'. © anp

Politietop liet geldsmijterij toe

De top van de Nationale Politie heeft jarenlang een oogje dichtgeknepen voor de geldsmijterij  van de centrale ondernemingsraad (cor). 

Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die deze krant heeft ingezien. Vooral de buitensporig hoge uitgaven van cor-voorzitter Frank Giltay baarde de korpsleiding al langer zorgen. De eind juli overleden oud-korpschef Gerard Bouman noemde Giltay letterlijk een ‘zorgenkindje’. 

Vage declaraties

Tijdens verschillende kwartaalgesprekken kreeg de cor-voorzitter wel degelijk te horen dat hij het zuiniger aan moest doen, blijkt nu uit de documenten, maar er gebeurde vervolgens niets. Giltay bleef volgens de politietop te veel geld uitgeven aan dure vergaderlocaties en diende 'vage' declaraties in.

Toch werd niet ingegrepen door Bouman. De politiebaas wist dat de cor eigenlijk op politiebureaus zou moeten vergaderen, maar Bouman ging zelf ‘een keer of zes’ mee naar restaurant BoatHouse in Almere, waar Giltay kind aan huis was. ,,Mijn relatie met de COR is een bijzondere”, heeft Bouman hierover verklaard. ,,Ik kan niet zeggen dat ik het niet wil hebben.”

Zorgenkindje

Volledig scherm
Ruud Bik © anp

Bouman verklaarde dat de politie belang had bij ‘een cor die meegaat in de ideeën’. ,,Niet ik, maar de politie heeft er belang bij. Dat is zo klaar als een klontje.” Bouman heeft altijd ontkend dat hij Giltay wilde paaien met hoge budgetten. Wel gaf hij hem een persoonlijke lening van 4.000 euro, omdat ‘zorgenkindje’ Giltay in financiële problemen zat.

Boumans plaatsvervanger Ruud Bik stelde in 2016 voor om Giltay te bevorderen naar salarisschaal 12, zo verklaarde Bouman. ,,Ruud stelde voor hem naar schaal 12 te bevorderen, maar dat vond ik te veel”, aldus Bouman. De korpschef bevorderde Giltay uiteindelijk van schaal 9 naar 11. Later werd die promotie teruggedraaid.

Bik wil geen commentaar geven. De commissie-Ruys komt morgen naar buiten met een rapport over de geldsmijtrel bij de politie.