Volledig scherm
Leon Kuijs (verdient 211.006 euro), Gerard Bouman (211.520) en Bernard Welten (258.944).

Politietop verdient goudgeld

Twintig politiefunctionarissen hebben in 2014 een hoger salaris geïncasseerd dan de minister. Topverdiener is Bernard Welten, die als adviseur van de korpsleiding bijna 260.000 euro opstreek.

Volledig scherm
Bernard Welten toen hij nog korpschef was bij de politie Amsterdam-Amstelland © anp

Poll

Twintig politiefunctionarissen verdienen meer dan minister

  • Nou en? Ik maak me daar niet druk om (20%)
  • Bizar, ze zouden het goede voorbeeld moeten geven (58%)
  • Geen probleem, dat verdienen meer topfuncties (22%)
12989 stemmen
Quote

De politietop zou het goede voorbeeld moeten geven. Voor agenten op straat is het onverteer­baar dat hun bazen meer verdienen dan de minister.

Geert Priem - politievakbond ANPV
Volledig scherm
Nine Kooiman (SP) © anp
Quote

Agenten op straat hebben een jaar lang actiege­voerd voor een fatsoen­lijk loon, terwijl de leiding zelf de zakken vult

Nine Kooiman - SP

Dat blijkt uit het meest recente overzicht van grootverdieners bij de politie, dat het AD heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid  van bestuur (Wob). Zes van de twintig grootverdieners zaten in 2013 nog ónder het ministersalaris van 177.410 euro. Zij gingen er in 2014 dus op vooruit, terwijl de overheid juist aandringt op matiging van de lonen van topfunctionarissen. Daarom werd in 2013 de Wet normering topinkomens ingevoerd.

,,Onvoorstelbaar," reageert Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV. ,,De politietop zou het goede voorbeeld moeten geven. Voor agenten op straat is het onverteerbaar dat hun bazen meer verdienen dan de minister."

SP-Kamerlid Nine Kooiman vindt dat het kabinet moet ingrijpen. ,,Agenten op straat hebben een jaar lang actiegevoerd voor een fatsoenlijk loon, terwijl de leiding zelf de zakken vult. Dat moet stoppen."

Volgens de politietop is er niks mis met de hoge salarissen. ,,De politie is de grootste werkgever in de publieke sector én belast met zeer complexe vraagstukken, waaronder een reorganisatie," stelt een woordvoerder. ,,De salarissen zijn marktconform in de publieke sector."

Bernard Welten
Eén politiemedewerker verdiende met 258.994 euro meer dan het in 2014 nog wettelijk toegestane maximum van 230.000 euro. Dat was Bernard Welten, oud-korpschef van Amsterdam. Hij kreeg als adviseur van de korpsleiding bijna een halve ton meer dan de huidige korpschef Gerard Bouman, die 211.520 euro incasseerde.

Behalve Welten heeft de korpsleiding drie andere veelverdienende adviseurs in de arm genomen, zo blijkt uit het salarisoverzicht dat deze krant heeft opgevraagd. Eén van hen verdient 207.999 euro. Een ander 169.535 euro. Een 'buitengewoon adviseur' van de korpsleiding strijkt 139.393 euro op. De korpsleiding zelf vindt dat geen enkel probleem. ,,Het is niet vreemd dat een organisatie die 65.000 medewerkers heeft, die midden in de grootste reorganisatie ooit zit en die belast is met complexe vraagstukken, een klein aantal goedbetaalde adviseurs tot haar beschikking heeft."

Een andere grootverdiener bij de politie is Leon Kuijs, die in 2014 aantrad als voorzitter van het College van Bestuur van de Politieacademie. Kuijs verving Ad van Baal, die na een vertrouwenscrisis het veld moest ruimen. Kuijs, oud-korpschef uit Brabant, kreeg een functieschaal hoger dan zijn voorganger. In 2014 verdiende hij 56.000 euro meer dan Van Baal. Dat kwam ook omdat hij een gratificatie incasseerde voor zijn 40-jarig dienstverband.