Volledig scherm
Adviseur Bernard Welten - geen lid van de korpsleiding - is met 267.000 euro nog altijd de beste verdienende politiemedewerker. © ANP

Politietop wil nu zelf ook af van grootverdieners

UPDATEDe korpsleiding van de Nationale Politie zegt er niets aan te kunnen doen dat steeds meer politiemedewerkers een rianter inkomen hebben dan de minister. De politietop wil dat de wet wordt veranderd om ‘verdere scheefgroei te voorkomen’.

Quote

Het lijkt het korps verstandig om eens grondig naar dit vraagstuk te kijken en verdere scheef­groei te voorkomen.

Korpsleiding Nationale Politie

Het aantal grootverdieners bij de politie groeit en groeit. Vorig jaar kregen 24 politiemedewerkers een salaris dat hoger was dan 179.000 euro, tegen zeven in 2015. 179.000 euro is het salaris van een minister. En het is ook meer dan de 148.000 euro die korpschef Erik Akerboom vorig jaar opstreek. Hij trad in maart 2016 aan als hoogste politiebaas.

De politietop laat nu – voor het eerst – weten niet blij te zijn met de vorstelijke salarissen. De korpsleiding houdt zich keurig aan de Wet Normering Topinkomens (WNT), laat ze weten. Maar die wet geldt dan ook alleen voor leden van de korpsleiding. Andere politiemensen, onder wie adviseur Bernard Welten (267.000 euro), vallen buiten de WNT.

De groep grootverdieners ‘dreigt de komende jaren te groeien’, meldt de politie. ,,Zonder aanpassing van de regelgeving blijft deze groep groeien. Daar heeft het korps geen grip op, waardoor de huidige WNT onvoldoende wordt ervaren als een instrument om alle topsalarissen te reguleren. Het lijkt het korps verstandig om eens grondig naar dit vraagstuk te kijken en verdere scheefgroei te voorkomen.''

Cao-afspraken
De enorme toename van het aantal grootverdieners komt onder meer door een loonsverhoging in de cao 2015-2017. Ook betaalde de politie vorig jaar een hogere werkgeversbijdrage voor pensioenen. Verder kregen sommige medewerkers een eenmalige uitkering, vanwege een posttraumatische stressstoornis.

Oud-korpschef Gerard Bouman streek vorig jaar een riant salaris op: 194.000 euro. Hij is nu in dienst als adviseur, maar is ook onderwerp van onderzoek. Een speciale commissie onderzoekt of Bouman de voormalige ondernemingsraad in de watten legde, in ruil voor steun bij lastige besluiten.

'Niet fraai'
Volgens minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie geeft de forse toename van grootverdieners bij de politie ‘geen fraai beeld’. Politiebond ACP verwacht dat de loonstijgingen voor niet-topfuncties het minder aantrekkelijk maken om te kiezen voor een functie in de politietop. Dat kan volgens de ACP ook ten koste gaan van de ‘kwaliteit’ van de korpsleiding.

Op dit moment is een wet in de maak die álle topsalarissen bij de overheid aan banden moet leggen (WNT-3). De Raad van State moet nog een advies geven op dit wetsvoorstel. 

'Nieuwe wet zo snel mogelijk behandelen'
Ook politieke partijen zijn niet te spreken over het stijgende aantal politiemedewerkers dat meer verdient dan een minister. ,,De politie is er om regels te handhaven, niet om ze voor eigen gewin te ontwijken", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. ,,Een politieagent doet ontzettend zwaar en belangrijk werk voor een bescheiden salaris". 

Kuiken wil de wet van het kabinet (de zogeheten WNT 3) die dit soort 'misstanden' in de toekomst moet voorkomen, zo snel mogelijk behandelen.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt het 'teleurstellend' dat er steeds meer topverdieners zijn. De ChristenUnie pleit al jaren voor meer geld voor de politie: ,,Maar dan wel voor de politiemensen op straat, niet voor de beloning van die paar grootverdieners"

  1. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
    PREMIUM

    Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

    Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”