Volledig scherm
PREMIUM
De personen op de foto zijn niet de personen uit het verhaal. © Unsplash

‘Polyamorie is voor mij ultiem liefhebben’

Die van mijIlse (27) heeft een liefdesrelatie met Sarah (32), Dennis (38) en Jim (27). De vier trekken veel met elkaar op, maar Ilse heeft als enige seks met de drie anderen.

,,Mensen maken weleens grappen over mijn zogenaamde harem: ‘Hoeveel partners heb je nu?’ Of ze denken dat het mij alleen om de seks te doen is. Maar seks is het minst belangrijke van polyamorie, zoals het heet als je meerdere liefdesrelaties tegelijk hebt. Mij gaat het om het delen van liefdesgeluk met anderen, de emotionele binding en het diepe onderlinge vertrouwen. Veel mensen worden daar onzeker van. Maar ik word er juist heel blij van.

Ik noem mijzelf panseksueel: ik val niet op een sekse, maar op een persoon. Sarah leerde ik vorig jaar kennen op de Amsterdam Gay Pride. We reizen samen veel door Europa en werken dan op boerderijen. Als we in Nederland zijn, wonen we bij Dennis, met wie ik sinds begin dit jaar een relatie heb. En Jim is officieel nog vrouw, maar gaat door het leven als man. Hij is zelf monogaam, maar accepteert mijn polyamorie. Sarah en Dennis hebben geen partner naast mij. Maar dat is een kwestie van tijd.