Volledig scherm
© ANP

PostNL: nog maar drie dagen postbezorging

PostNL sluit niet uit dat zijn bezorgers binnenkort nog maar drie dagen per week de post rondbrengen. Een Europese richtlijn verplicht nu nog bezorging op minimaal vijf dagen van de week.

Volgens SP-Europarlementariër Dennis de Jong heeft de Europese Commissie al onderzoek gedaan naar een soepelere postrichtlijn. De Jong heeft begrepen dat Nederland een van de eerste landen is die op zo'n soepelere richtlijn zal insteken. PostNL-woordvoerder Van Bastelaar bevestigt dit.

'Als de EU het toestaat, gaan wij terug naar vier of misschien zelfs drie dagen post bezorgen,' zegt PostNL-woordvoerder Werner van Bastelaar.

Het postvolume neemt in Nederland sneller af dan in andere Europese landen. Dit is volgens Van Bastelaar te wijten aan de zeer hoge internetdichtheid van ons land. 'Wij zijn een beursgenoteerd bedrijf en moeten gewoon winst maken.' Voor rouw- en medische post zal overigens een uitzondering worden gemaakt.

De postbezorging ging begin dit jaar van 6 naar 5 dagen, en dat zorgde al voor grote maatschappelijke weerstand. Mogelijk worden daar nu nog eens 1 of 2 dagen van afgesnoept. Wie vaker post wil, kan dat krijgen, maar moet dan wel extra betalen. Van Bastelaar zegt geen enkele spijt te hebben van de beslissing niet meer op maandag te bezorgen. 'Het grootste deel van onze omzet is bedrijfspost. Omdat de meeste bedrijven in het weekend stilliggen, zat er op zondagavond ook niks in de bussen.'