Volledig scherm
Onno Hoes © ANP

PowNed mocht beelden date Onno Hoes niet uitzenden

UpdatePowNed heeft de camerabeelden van afspraakjes die inmiddels ex-burgemeester van Maastricht Onno Hoes had met een jonge jongen onrechtmatig uitgezonden. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. ,,Het doel is bereikt'', laat Hoes weten via zijn advocaat. Naar aanleiding van het uitzenden van de stiekem opgenomen beelden kondigde Hoes zijn vertrek als burgemeester aan.

,,De omroep had de opnamen van Hoes, die zonder zijn toestemming met een verborgen camera waren gemaakt, niet mogen uitzenden'', stelt de rechter. Hij geeft daarmee gehoor aan de eis van Hoes dat PowNed de beelden rectificeert, verdere verspreiding onmogelijk maakt en de originelen aan hem afstaat. Hij meent dat hij heimelijk is gefilmd tijdens een privé-afspraak en dat met uitzending van de beelden eind vorig jaar zonder enig maatschappelijk belang zijn eer en reputatie zijn geschaad.

,,PowNed moet ervoor zorgen dat de onrechtmatige fragmenten niet meer via zoekmachines op internet te vinden zijn. Omdat de beelden deels gemanipuleerd zijn uitgezonden, moet PowNed de originele beeld- en geluidsopnamen in kopie aan Hoes verstrekken, zodat Hoes dit verder kan onderzoeken'', zo staat in de uitspraak te lezen.

Maatschappelijk belang
De omroep zegt dat de beelden zijn gemaakt en uitgezonden om het maatschappelijk belang te dienen. De gewraakte uitzending is overigens inmiddels verwijderd van de eigen websites en uitzendinggemist.nl zolang het proces loopt.

Het Openbaar Ministerie besloot in mei de aangifte van Hoes tegen PowNed te seponeren. Volgens het OM was er geen sprake van strafbare feiten. Hoes startte daarop een civiele rechtszaak.

Volledig scherm
Onno en Robbie tijdens hun date die door PowNews werd gefilmd. © Robbie Hasselt.

Aanleiding
PowNews zond de opnames met een verborgen camera vorig jaar uit. De twintiger Robbie Hasselt had die opnames heimelijk gemaakt tijdens twee privéontmoetingen tussen hem en Hoes.

De twee hadden elkaar via sociale media leren kennen. Hoes maakte seksuele toespelingen tijdens het etentje. Hasselt publiceerde op zijn inmiddels afgesloten weblog gegevens uit de werkagenda van de burgemeester en privéberichten die ze uitwisselden.

Reactie
Hoes is blij met de uitspraak van de rechter ,,Het doel is bereikt. De rechter vindt dat mensen die een publieke functie vervullen niet vogelvrij zijn'', laat advocaat Kalff weten namens Hoes.

Kalff laat weten dat de rechtbank duidelijk heeft gemaakt dat onterecht inbreuk is gemaakt op het privéleven van Hoes. ,,Er was volgens de rechter geen sprake van een misstand. Een geheime camera was een te zwaar middel. Ook is er geen wederhoor gepleegd''.

Er loopt nog een procedure van Hoes. Daarin wil Hoes dat de rechter bepaalt dat het uitzenden van de beelden onrechtmatig was om zo eventueel aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding.

Date
Ook Robbie Hasselt en zijn advocaat zijn tevreden met de uitspraak. Advocaat Quirijn Meijnen zegt in een reactie dat de uitspraak gunstig is voor zijn cliënt, de date van Hoes, omdat Hasselt zelf geen foto's en chatgesprekken rond de gefilmde privéafspraak hoeft te rectificeren op zijn blog of beeldmateriaal aan Hoes hoeft af te staan.

Hoes eiste in het kort geding dat naast PowNed ook de 21-jarige Robbie Hasselt een rectificatie diende te plaatsen. De voormalig burgemeester van Maastricht eiste daarnaast dat Hasselt foto's en chatgesprekken van zijn website moest verwijderen en de heimelijke beeldopnames moest overhandigen. De rechtbank heeft dit afgewezen. Hoes draait op voor de juridische kosten van Hasselt, die zijn begroot op ruim 900 euro.