Volledig scherm
Voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes © ANP

PowNed was niet onrechtmatig met geheime beelden Onno Hoes

Omroep PowNed heeft niet onrechtmatig gehandeld door in het geheim opgenomen beelden uit te zenden van voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag bepaald. 

De beslissing in hoger beroep valt anders uit dan die van de rechtbank, die in 2016 de omroep opdroeg tot het verwijderen van de beelden en het betalen van een schadevergoeding.

PowNed zond eind 2014 beelden uit van een privéafspraak van Hoes met een 20-jarige student. Hij was in die tijd burgemeester van Maastricht. Door de beelden van PowNed raakte Hoes zijn baan kwijt. Hij stapte daarop naar de rechter, die tot de conclusie kwam dat het uitzenden van de beelden wel onrechtmatig was en dat er sprake was van materiële en immateriële schade.

Hoes was destijds getrouwd met presentator en musicalman Albert Verlinde. Dat huwelijk strandde uiteindelijk.

Hoger beroep

De omroep heeft de beelden verwijderd, maar ging wel in beroep om zijn gelijk te halen over de rechtmatigheid van de opnamen en uitzending. Het hof oordeelt nu dat Hoes zijn privéleven tot onderwerp van publieke aandacht en politieke beoordeling heeft gemaakt. Daardoor mochten zijn ontmoetingen met een jonge man onderdeel uitmaken van het publieke debat.

Hoewel het hof constateert dat het maken en uitzenden van heimelijke opnamen ‘op indringende wijze’ inbreuk maakt op het privéleven, weegt de journalistieke vrijheid van meningsuiting in een politieke kwestie in dit geval zwaarder. Daarbij heeft het hof ook meegewogen dat de opnamen zijn gemaakt in publiek toegankelijke ruimten.

Volledig scherm
Dominique Weesie van PowNed arriveert bij de rechtbank in 2016. © Marco Okhuizen