Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Prachtig weer op komst: woensdag wel 18 graden!

Terrasliefhebbers opgelet: de komende dagen kunnen we weer genieten van prachtig lenteweer. De temperatuur loopt op en het zonnetje gaat uitbundig schijnen. Het lijkt er zelfs op dat we warmterecords gaan breken. ,,Woensdag wordt het plaatselijk 18 graden’’, belooft weerman Leon Saris van Weerplaza.

Quote

Woensdag is de uitblinker

Leon Saris, Weerplaza

Morgen krijgen we eerst nog te maken sluierbewolking en wordt het zo'n 13 graden. Zondag barst het terrasweer los. ,,De zon gaat overal flink schijnen en er staat maar een matig windje’’, zegt Saris. De gebruikelijke temperatuur deze tijd ligt zo rond de 7 graden.

Ook goed nieuws voor wie volgende week voorjaarsvakantie heeft, want na zondag trakteren de weergoden ons opnieuw op hoge temperaturen en zonneschijn. ,,Woensdag is de uitblinker’’, weet Saris. ,,Landinwaarts stijgt het kwik naar een aantrekkelijke 17 graden, maar plaatselijk wordt het soms wel 18 graden.’’

Records

Regionaal gaan we volgens Weerplaza waarschijnlijk temperatuurrecords verbreken. Het huidige record voor 26 februari staat op 16,5 graden in Maastricht in 1922. Voor 27 februari is dat 17,8 graden in Eindhoven, 1959. In De Bilt staat het record voor die twee dagen op 15,1 (1964) en 16,3 graden (2003).

Overdag gaat de temperatuur dus flink omhoog, maar ‘s nachts wordt het op de meeste plekken kouder dan normaal, met een temperatuur die soms daalt tot onder het vriespunt. En na woensdag is het ook weer even afgelopen met het mooie weer. ,,Donderdag blijft hangen rond zo rond de 10 graden’ hangen’’, zegt de weerman.

Maart roert zijn staart, weten we. Kunnen we nu nog extreme temperatuursveranderingen verwachten? ,,Die kans is heel klein’’, voorspelt Saris. ,,We kunnen het natuurlijk nooit uitsluiten, maar ik verwacht niet dat de temperaturen nu nog extreem gaan dalen.’’