Premier Mark Rutte wacht zwaar debat over 'memogate'

VideoPremier Mark Rutte staat vanmiddag een zwaar debat te wachten over de memo's over het afschaffen van de dividendbelasting. PvdA-leider Asscher sluit niet uit dat zijn partij het vertrouwen in Rutte op zal zeggen als de premier niet 'met een ongelooflijk goed verhaal komt'. 

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag om 15.00 uur met premier Rutte. SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat het kabinet de oren veel te veel heeft laten hangen naar de belangen van multinationals als Shell en Unilever. ,,Ik snap waarom Rutte deze documenten onder de pet wilde houden. Opnieuw wordt hij ontmaskerd als loopjongen van het grootkapitaal.'' 

De oppositie is buitengewoon slecht te spreken over memogate. In eerste instantie ontkenden diverse bewindslieden zelfs het bestaan van ambtelijke stukken over de afschaffing van de dividendbelasting. Toen duidelijk werd dat die er wel degelijk waren, weigerde het kabinet de stukken eerst vrij te geven. Ook werd gezegd dat de stukken 'mogelijk' niet door de onderhandelde partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn gezien. De secondanten zouden de documenten besproken hebben.

Wiebes

Ook minister Eric Wiebes van Economische Zaken verklaarde niet op de hoogte te zijn van de memo's. Later bleek dat Wiebes - toen nog als staatssecretaris van Financiën - in de deelsessie van de formatie zat waar over belastingen werd gesproken en zelfs een interne VVD-memo over afschaffing van de dividendbelasting heeft geschreven.

Nu de vertrouwelijke memo's naar buiten zijn gekomen blijkt ook nog eens dat ambtenaren van het ministerie van Financiën grote twijfels hadden over afschaffing van de belasting. De ambtenaren menen dat de maatregel niet van grote betekenis is voor het vestigingsklimaat voor multinationals. Het kabinet heeft het vestigingsklimaat altijd als voornaamste reden gebruikt om de dividendbelasting af te schaffen.

Dividendbelasting is een belasting op het deel van de winst dat door bedrijven wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Die uitkering heet dividend. Beleggers betalen 15 procent belasting over die uitkering. 

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Wiebes vanaf het begin bij het debat over de gang van zaken rond de afschaffing van de dividendbelasting aanwezig is. De coalitiepartijen vinden het beter om hem er meteen bij te hebben, hoewel de meeste oppositiepartijen het voldoende vonden als Wiebes op de achtergrond beschikbaar zou blijven.

Het debat in de Kamer begint vandaag om 15.00 uur en is live op deze site te volgen.

Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP

Opvallende recente uitspraken van Rutte over de Memo’s

20-04-2018

"Het kan heel goed dat die stukken er geweest zijn, en dat kan over heel veel onderwerpen zo zijn, en zo gaat zo'n formatie.''
,,Niet vreemd dat ministers mij niet hebben geïnformeerd.''
,,Het stuk is mij niet bekend. Heb ik geen herinnering aan.''


23-04-2018

,,Het kabinet maakt een eenmalige uitzondering op de vertrouwelijkheid van zulke documenten uit de kabinetsformatie.''

24-04-2018

,,Ik heb de indruk gewekt met mijn antwoorden dat die stukken er niet waren. Die blijken er wel te zijn.''
,,Ik kan me geen memo's herinneren en dat is de waarheid.''