Volledig scherm
Premier Rutte. © ANP

Premier Rutte: Overloper naar IS is dood beter af

Premier Rutte staat nog steeds achter zijn standpunt dat jihadgangers beter in Syrië of Irak kunnen sneuvelen, dan terugkeren naar Nederland. Hij zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie in reactie op een vraag van Frits Wester over het overlopen van een Luchtmachtsergeant naar Islamitische Staat. De minister-president openbaarde het standpunt voor het eerst tijdens het RTL-verkiezingsdebat eerder dit jaar.

Quote

Het is niet mijn wens en ook geen beleid van de regering. Maar als mensen zo achterlijk zijn om daar de verkeerde strijd te gaan steunen, dan ben ik het eens met deze stelling

Mark Rutte, premier

Rutte zei tijdens het debat dat hij, als VVD-leider en premier, van mening is dat jihadisten beter kunnen sterven, dan terugkomen naar ons land. Ruttes opvatting is niet veranderd sindsdien: ,,Het is niet mijn wens en ook geen beleid van de regering. Maar als mensen zo achterlijk zijn om uit te reizen, om in strijd met alles waar wij in Nederland voor staan daar de verkeerde strijd te gaan steunen, dan ben ik het eens met deze stelling. Dat geldt voor iedereen die daar in die strijd gaat deelnemen.''

Donderdag werd bekend dat een 26-jarige sergeant van de Koninklijke Luchtmacht is overgelopen naar IS. Rutte beaamde vrijdag dat zijn uitspraak ook voor hem geldt. De sergeant hangt, vallend onder militair recht, een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd, aldus de in militaire zaken gespecialiseerde advocaten Michael Ruperti en Sébas Diekstra.

Ophef bij oppositie
Ruttes uitlating heeft bij de oppositie voor ophef gezorgd. Alexander Pechtold wil een Kamerdebat over de uitspraken. ,,Een minister-president moet nooit gemakzuchtig meegaan in de retoriek van de borreltafel, maar altijd vasthouden aan het principe dat in een rechtsstaat leidend is: deserteurs brengen we voor de krijgsraad en straffen we", aldus de ontstemde D66-leider.

Ook GroenLinks, SP en de ChristenUnie zijn geschokt door de uitspraak van Rutte. Emile Roemer noemt de uitspraak zelfs 'een premier onwaardig'. Arie Slob van ChristenUnie veroordeelt Ruttes uitspraak: ,,Dit is een zeer ongepaste reactie voor een minister-president."

Ruttes eigen partij, de VVD, heeft geen problemen met diens uitspraken. In reactie zegt voorzitter Halbe Zijlstra: ,,Dat vonden wij toen en dat vinden wij nog steeds. Ook als het gaat om de uitgereisde sergeant, mocht hij gaan vechten voor IS. Er is geen andere conclusie mogelijk."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Demonstratie anti-Zwarte Piet in Tilburg gestaakt,  tientallen mensen aangehouden
    video

    Demonstra­tie an­ti-Zwar­te Piet in Tilburg gestaakt, tientallen mensen aangehou­den

    In Tilburg heeft de politie zondag tientallen arrestaties verricht rondom rondom de intocht van Sinterklaas in de Brabantse stad. Het gaat om een groep van zo'n vijftig personen die zich keerden tegen de anti-Zwarte Piet-actievoerders. De aanhouding ging niet zonder slag of stoot: er vielen wat klappen tussen de agenten en demonstranten. Ook werd er vuurwerk afgestoken. De mensen die zijn opgepakt, zijn in een touringcar gezet en naar het politiebureau gebracht.