Volledig scherm
Mark Rutte © ANP

Premier Rutte: Toch fouten gemaakt bij Teevendeal

Het kabinet krabbelt opzichtig terug over de Teevendeal. Waar premier Rutte die eerst nog verdedigde, vaart hij nu een andere koers. Het kabinet 'aanvaardt' alsnog dat de deal niet deugde. Rutte kiest daarmee een nieuwe verdedigingslijn voor het verhitte debat dat hem vandaag wacht.

Volledig scherm
Fred Teeven © anp
Quote

Dit is het in een notendop: we weten niet meer of men wel te vertrouwen is

Ingewijde

De premier zingt in verschillende opzichten een toontje lager. Zo erkent hij ook dat een veelbesproken gespreksverslag van een topambtenaar met voormalig staatssecretaris Fred Teeven aan de Tweede Kamer had moeten worden overhandigd. Dat raakt de affaire in de kern, want juist hierdoor is de geloofwaardigheid van de premier verder onder druk komen staan.

Belangrijk daarbij is bovendien dat uit antwoorden op maar liefst 250 vragen van de Tweede Kamer over de Teevendeal een beeld rijst van een premier die zich niet zo met de kwestie bemoeide. Rutte vroeg op cruciale momenten niet door en liet het aan voormalig minister Opstelten om de zaak af te handelen. Gebrekkige regievoering, hoont de oppositie. Die schermt daarom omzichtig met een motie van wantrouwen.

Hoogspanning
Vooral de VVD staat woensdag onder hoogspanning. De deal die Teeven ooit sloot met crimineel Cees H., kostte al een serie prominente politici de kop. De grootste regeringspartij hoopt dat het rijtje van minister Opstelten, staatssecretaris Teeven en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg niet langer wordt.

Ook voor minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wordt het een moeilijke dag. Uit zijn antwoorden op de waslijst aan Kamervragen blijkt dat hij een pijnlijke rol vervulde. Samen met de huidige staatssecretaris Klaas Dijkhoff schreef hij mee aan een persbericht van het ministerie, waarin bewust vaag werd gedaan over wat men op het departement wist van de Teevendeal.

Het tweetal was toen nog Kamerlid en had juist een controlerende taak. Van der Steur zei eerder dat hij zich niet veel kon herinneren van die middag, maar kwam gisteren ineens met deze lezing op de proppen.

De oppositiepartijen reageerden honend op de nieuwe versie van Van der Steur. ,,Dit is het in een notendop: we weten niet meer of men wel te vertrouwen is,'' stelt een ingewijde.

Lees alles over de Teevendeal in ons dossier.