Volledig scherm
Mark Rutte. © anp

'Premierschap Rutte verliest glans'

Premier Mark Rutte heeft het ambt van minister-president aangetast door met het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin in het Torentje te spreken over steun aan het kabinet. Dat stelde PvdA-leider Job Cohen vandaag in een spoeddebat in de Kamer.

Cohen zei dat Rutte de goede gewoonte heeft doorbroken dat een minister-president de functies van premier en van partijleider goed uit elkaar haalt. Het gesprek dat Rutte, samen met PVV-leider Geert Wilders, in zijn werkkamer had met Robesin, was daarom volgens Cohen 'ongewenst'. Rutte tastte daarmee 'het gezag van zijn ambt aan', aldus de PvdA-leider. 

Volgens D66-leider Alexander Pechtold gaat de glans 'meer en meer' van Ruttes premierschap af. GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap noemde het 'ronselen' van stemmen voor de Eerste Kamer 'rechtstatelijk verwerpelijk'.

Volgens Cohen wilden Rutte en Wilders maximale druk uitoefenen op Robesin om hem ervan te overtuigen bij de Eerste Kamerverkiezingen op de VVD of de PVV te stemmen en ontvingen ze hem daarom in de imponerende entourage van het Torentje. Het gesprek geeft volgens Cohen aan dat het minderheidskabinet van VVD en CDA bij elkaar wordt gehouden met een 'houtje-touwtjeconstructie' met gedoogsteun van de PVV, de SGP en nu ook de Partij voor Zeeland. 

Geert Wilders, die het initiatief had genomen voor het driegesprek in het Torentje, noemde het Kamerdebat 'pure tijdverspilling'. Hij benadrukte dat er geen enkele toezegging aan Robesin is gedaan en geen enkele deal is gesloten. 'Nul komma nul is afgesproken, niets is bedisseld.' 

Het overleg had volgens Wilders net zo goed kunnen plaatsvinden in de kroeg of 'bij de zeehonden in Artis'. Mocht de gelegenheid zich voordoen, dan zou hij het morgen precies zo weer doen, zei hij. (ANP)