Preventieve borstamputatie blijkt niet noodzakelijk
Uit voorzorg de beide borsten weghalen blijkt niet nodig voor dragers van het specifieke en beruchte borstkankergen BRCA2. Dat is goed nieuws voor toekomstige patiënten, maar een heftige boodschap voor vrouwen die hun borsten al preventief lieten verwijderen.
Delen per e-mail
Elk jaar laten honderd tot tweehonderd vrouwen hun borsten preventief verwijderen, omdat zij door een genfout een heel grote kans op borstkanker hebben. Bij dragers van de twee erfelijke genfouten BRCA1 en BRCA2 is het niet de vraag óf ze borstkanker krijgen, maar wanneer. Zij hebben 60 tot 80 procent kans op de ziekte.
Lange tijd werd gedacht dat de kans op overleving het grootst was wanneer vrouwen hun borsten laten weghalen voordat ze ziek worden. Het Erasmus MC in Rotterdam toont voor het eerst aan dat dat niet klopt. De overlevingskansen van vrouwen die BRCA2 bij zich dragen, zijn vrijwel even groot wanneer ze hun borsten behouden en zich elk half jaar laten controleren.
Mocht er tijdens die controlemomenten tóch een knobbeltje worden gevonden in een vroeg stadium, dan zijn de ziekenhuisbehandelingen tegenwoordig zo goed dat vrouwen vaak alsnog kunnen kiezen voor een borstbesparende operatie.
Klap
De onderzoekers beseffen dat het nieuws een klap kan zijn voor de honderden vrouwen die al een borstamputatie achter de rug hebben, maar overlevingscijfers waren er eerder simpelweg nog niet. Voor het eerst is een studie gedaan naar de overlevingskansen van deze gendraagsters. In totaal werden bijna drieduizend vrouwen met BRCA1 en BRCA2 gemiddeld tien jaar lang gevolgd.
Voor toekomstige patiënten met BRCA2 zijn de onderzoeksresultaten een ‘opluchting’, denkt onderzoekster en epidemioloog Annette Heemskerk-Gerritsen. ,,Je borsten laten verwijderen is voor elke vrouw heftig. Het doet iets met je zelfbeeld en seksualiteit. Voor de vrouwen die nog worstelden, is het fijn om te weten dat ze écht een keuze hebben”, zegt ze.
Voor vrouwen met BRCA1 blijkt het omgekeerde het geval. De studie toonde aan dat hun overlevingskansen groter zijn bij amputatie dan bij verscherpte controle. Maar voor beide groepen geldt een overlevingskans van meer dan 90 procent.
Het wel of niet preventief verwijderen van de borsten blijft uiteindelijk een persoonlijke afweging van de gendraagster. Behalve de overlevingskansen wegen deze vrouwen ook andere aspecten mee, zoals de belastende kankerbehandelingen die zij moeten ondergaan wanneer ze de ziekte krijgen.
Op deze site vertelt een draagster van BRCA2 hoe zij veertien jaar geleden de afweging maakte. ,,Waar heb ik het meeste rust bij? Ik dacht dat de druk om elk half jaar op ziekenhuiscontrole te gaan me uiteindelijk te veel zou worden. Ik zou bang worden van mijn eigen borsten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. -
PREMIUM
Waarom meezingen met de radio gezond is: ‘Even niet nadenken of piekeren’
Houd de moed erin door luidkeels mee te zingen met je favoriete muziek. Uit onderzoek blijkt dat daarmee sombere gedachten en gepieker verdwijnen. ,,Het doet de tijd stilstaan en je kunt er helemaal in opgaan’’, zegt gedragstherapeut Filip Raes. -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
PREMIUM
Is er een toekomst voor de euro? ‘Hij stort ons vanzelf in een crisis, bereid je daar op voor’
Is de euro nog wel houdbaar nu vooral de rijkere eurolanden van de munt lijken te profiteren? Renske Leijten (SP) mikt op een noordelijke en een zuidelijke euro, Hans Vijlbrief (D66) vraagt geduld: eurolanden moet meer naar elkaar toe groeien. -
PREMIUMINTERVIEW
Omtzigt neemt even gas terug: ‘Het gebrek aan tegenmacht sloopt ook mij’
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt beet zich als een bezetene vast in drie affaires tegelijk en moet nu even een tandje terugschakelen. Het was allemaal te slopend, zegt hij na afronding van een nieuw boek met verbeterplannen voor de rechtsstaat. ,,Ik moet minder gaan werken, maar ik wil door.’’
-
PREMIUMCOLUMN
Twee klanten per etage? In Kruidvat krioelen we al 11 maanden door elkaar
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMBorstamputatie
‘Er valt een last van mijn schouders: mijn dochter heeft meer keuze dan ik’
Ragna van Hummel liet beide borsten verwijderen om de kans op borstkanker zo klein mogelijk te maken. Een nieuwe studie toont aan dat deze ingrijpende operatie niet nodig is geweest. Haar overlevingskansen blijken even groot wanneer ze haar borsten had behouden. -
Webcam-afperser Aydin C. 180 dagen langer in de cel
Webcam-afperser Aydin C. (42) moet van de rechtbank Amsterdam 180 dagen langer in de cel blijven. Omdat hij weigerde met de reclassering te praten, is volgens de rechtbank niet duidelijk hoe het gevaar op herhaling kan worden ingeperkt.