Volledig scherm
© anp

Prijs van een patatje gaat omhoog

Wie graag een patatje eet, zal daar tegen het eind van het jaar meer voor moeten betalen. De prijs van een portie friet gaat 5 tot 10 cent omhoog. Dat voorspelt de Limburgse patatproducent Bex. De prijsstijging is een gevolg van de tegenvallende aardappeloogsten van dit jaar.

Quote

De dagprijzen van de aardappels zijn gestegen en de lange termijnver­wach­ting is dat aardappels zeker niet goedkoper zullen worden

Arno Bex

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de aardappeloogst in Europa bijna gelijk is aan die van vorig jaar. ,,Maar de kwaliteit van de Nederlandse aardappel is beduidend minder'', legt Arno Bex uit.

De knol had met name te lijden onderde zware regenval afgelopen juni. In Brabant en Limburg liepen hele aardappelvelden onder water. ,,Ik ken telers die 40 procent van hun oogst zijn verloren. Dat hakt er op bedrijfsniveau flink in'', gaat Bex verder. Ook in Groningen en Friesland was de oogst vergeleken met vorig jaar fors minder (zie grafiek hieronder).

En dat werkt door op de prijs van een patatje. ,,De dagprijzen van de aardappels zijn gestegen en de lange termijnverwachting is dat ze zeker niet goedkoper zullen worden.'' Bex schat in dat de prijsstijging in de cafetaria's rond de jaarwisseling wordt ingezet.

De prijs van een frietje met mayonaise ligt nu ongeveer op 2 euro en 10 cent.

Lees door onder de grafiek.


Per provincie
De bruto aardappeloogst per hectare nam het sterkst af in de provincies Groningen (-17 procent), Limburg (-15 procent) en Noord-Brabant (-13 procent). Telers in Gelderland zagen daarentegen en aanzienlijke stijging in hun oogst. In die provincie nam de bruto opbrengst dit jaar met 16,5 procent toe. Hun collega's in Flevoland haalden per hectare landbouwgrond het meeste gewicht aan aardappelen uit de grond: 50,5 ton.