Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Primark

Primarkpersoneel klaagt massaal over arbeidsomstandigheden

Honderden medewerkers en oud-werknemers van de zestien filialen van Primark hebben zich dit weekeinde gemeld bij FNV. De vakbond doet nader onderzoek naar de arbeidsomstandigheden bij de kledingketen. Vorige week klaagden werknemers in Groningen over onder meer intimidatie, werkdruk en het negeren van gezondheidsklachten. Ook kwamen er klachten over cameratoezicht in de personeelsruimten.

Vakbond FNV Handel stelde naar aanleiding van een artikel van RTV Noord een enquête op. Daarin vraagt de bond naar misstanden onder medewerkers van de Primark. Landelijk zijn inmiddels zo'n zeshonderd reacties van huidig personeel en oud-medewerkers binnengekomen over de in totaal zestien filialen.

De klachten waren niet gelijk verdeeld over alle vestigingen. ,,Eindhoven is een van de filialen met de meeste meldingen'', aldus FNV-bestuurder Niels Suijker. Volgens de FNV'er is het nog te vroeg om op basis van de reacties een conclusie te trekken. Wel stelt de vakbondsbestuurder vast dat de reacties negatief zijn.

Ziekmeldingen

Vanuit de Groningse vestiging kwam eind vorige week kritiek op het handboek van de goedkope modeketen. Daarin staat bijvoorbeeld dat zieke werknemers iedere dag moeten bellen over hoe ze er aan toe zijn. De telefoon wordt volgens sommige klagende werknemers pas opgenomen als de deadline van de ziekmelding al verstreken is. Daardoor hoeft het bedrijf geen loon te betalen.

Ook onbetaald doorwerken is volgens de werknemers in Groningen ,,heel normaal''. Daarnaast is er voor vakanties een speciaal vakantie-aanvraag-systeem bedacht. Iedere werknemer krijgt jaarlijks vijf briefjes waarmee vakanties kunnen worden aangevraagd. Zijn de briefjes op, dan kan de werknemer geen vakantie meer krijgen. Dat gaat tegen de regels in, aangezien werknemers volgens de cao recht hebben op een aantal vakantiedagen. Vrije dagen mogen alleen geweigerd worden als bijvoorbeeld iedereen tegelijk op vakantie wil.

Kamervragen

PvdA-Kamerleden John Kerstens en Tjeerd van Dekken hebben volgens NU.nl vrijdag Kamervragen gesteld over de klachten. Zij dringen bij minister Lodewijk Asscher aan op controles bij de vestiging in Groningen. Asscher riep medewerkers van de Primark vervolgens op om melding te doen bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid als ze zich onjuist bejegend voelen. De vragen van zijn partijgenoten moet hij nog beantwoorden.

,,Primark geeft om het welzijn van de medewerkers'', liet een woordvoerder in een reactie weten. ,,Wij behandelen alle werknemers eerlijk en willen dat ze plezier hebben in hun werk. We nemen de beschuldigingen erg serieus en kunnen bevestigen dat Primarks richtlijnen, beleid en procedures in lijn zijn met de Nederlandse cao.''

  1. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.