Theo Hiddema, eerder dit jaar, voor de rechtbank in Utrecht.
Volledig scherm
Theo Hiddema, eerder dit jaar, voor de rechtbank in Utrecht. © AD

‘Primeur’ voor Hiddema: Kamerlid verdedigt moordverdachte

Advocaat en Tweede Kamerlid Theo Hiddema belt naar de redactie van deze krant. Hij heeft een nieuwtje. ,,Morgen sta ik in toga om een moordverdachte te verdedigen. Dat heeft een parlementariër nog nooit gedaan. Komt u maar kijken.”

Ook als nieuw Tweede Kamerlid zoekt Hiddema graag de schijnwerpers op. Morgenochtend verdedigt hij in de rechtbank van Utrecht zijn cliënt Roger A., die terechtstaat voor betrokkenheid bij de liquidatie van de toen 37-jarige Aziz Anzi. Niet eerder in de parlementaire geschiedenis verdedigt een Kamerlid in de rechtbank een moordverdachte, stelt Hiddema.

'Iemand moet het doen'
Wat vinden zijn collega-Kamerleden daarvan? ,,Wat kunnen ze ertegen hebben? Het is een daad van menselijkheid. Die man is onschuldig. Die moet vrijgesproken worden. Ik ben zijn advocaat. Iemand moet het doen.”

Hiddema wil naast zijn werk voor Forum voor Demcoratie één ‘dikke strafzaak’ per maand doen. ,,Ik zit nu in de afbouw. Ik moet mijn kantoor een beetje herinrichten. Een heleboel zaken heb ik uitbesteed aan andere advocaten.”

Quote

Dat ik nu als Kamerlid kan bijdragen aan het algemeen geldend recht, wil niet zeggen dat ik een individue­le verdachte niet kan bijstaan

Theo Hiddema

Zijn twee banen bijten elkaar niet, vindt hij. ,,Dat ik nu als Kamerlid kan bijdragen aan het algemeen geldend recht, wil niet zeggen dat ik een individuele verdachte niet kan bijstaan. Dat zijn twee verschillende zaken.”

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”