Volledig scherm
De statiegeldautomaat zoals hij staat op de stations Schiedam en Alexander. © AD

Primeur voor OV-reizigers in Rotterdam: geld voor afval

Reizigers in Rotterdam kunnen sinds vandaag op metrostations geld krijgen als ze lege blikjes en plastic flesjes inleveren. De Rotterdamse vervoerder RET wil hiermee het zwerfafval op stations tegen gaan.

Reizigers die het afval in de speciale automaten gooien, krijgen kortingsbonnen van 15 cent per blikje of plastic fles. Dit geld kan worden besteed bij Bram Ladage, Brood Express of Ezprezzo. Reizigers kunnen er ook voor kiezen om het geld te doneren aan het natuurbehoudsproject ZOOWild van Diergaarde Blijdorp.

De in Nederland unieke proef is vandaag gestart op de metrostations Schiedam en Alexander. Als het een succes wordt, komen er ook automaten op andere stations in de Rotterdamse regio. In de grote gele apparaten kunnen alleen maar lege blikjes en halve liter petflesjes. Reizigers die geen geld willen, kunnen het bedrag met een druk op de knop doneren aan een goed doel.

Diergaarde Blijdorp steunt met het geld de stichting Seacleaners-int Foundation, dat dit gebruikt om zwerfafval uit de Nederlandse binnenwateren te halen.