Prins Willem-Alexander, koningin Beatrix en prinses Maxima.
Volledig scherm
Prins Willem-Alexander, koningin Beatrix en prinses Maxima. © anp

Prins: 'Mensen mogen me aanspreken zoals ze willen'

Het maakt prins Willem-Alexander en prinses Máxima niet uit hoe ze straks, als ze koning en koningin zijn, door burgers worden aangesproken. 'Ik ben geen protocolfetisjist', zegt de kroonprins in een interview van de NOS en RTL Nieuws, dat woensdag op tv wordt uitgezonden.

'Mensen mogen me aanspreken zoals ze willen, omdat ze daarmee op hun gemak kunnen zijn.' Máxima: 'Iedereen noemt me Máxima hoor. Uiteindelijk, koningin of prinses, het doet er niet toe. Het is meer wat wij vertegenwoordigen dan de titel'.

De houding van het paar wijkt af van die van koningin Beatrix. Zij wilde het liefst met 'majesteit' aangesproken worden. 'Het feit dat ze, Willem-Alexander en Máxima, dat zeggen, zegt wel iets. Het zegt dat er een nieuwe wind gaat waaien', meldt Dorine Hermans, biograaf van de Oranjes, zaterdag in RTL Nieuws. Koningin Juliana liet zich vaak aanspreken met 'mevrouw'.

'Majesteit' is de officiële aanspreektitel van de koning en de koningin. Voor Willem-Alexander wordt dat voluit 'Zijne Majesteit de Koning' en voor Máxima 'Hare Majesteit de Koningin'. Na de troonswisseling zal koningin Beatrix als prinses Beatrix door het leven gaan. Zij hoort dan aangesproken te worden met 'Koninklijke Hoogheid'.

  1. LIVE | ‘Derde van Amerikanen gebruikte schoonmaakmiddel tegen corona’, WHO adviseert nu ook mondkapjes

    LIVE | ‘Derde van Amerikanen gebruikte schoonmaak­mid­del tegen corona’, WHO adviseert nu ook mondkapjes

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.