Volledig scherm
© HP

Printers HP weigeren inktpatronen van huismerken

Printers van het merk HP accepteren sinds deze week geen inktcartridges meer van andere, vaak goedkopere merken. Consumenten beklagen zich op sociale media dat hun printers het plots niet meer doen, meldt onder meer de NOS.

Concurrent 123inkt.nl, dat inktpatronen aanbiedt tegen lagere prijzen dan de fabrikanten zelf, laat weten dat HP waarschijnlijk een update heeft gestuurd naar printers van het merk. Die werken daardoor van het ene op het andere moment alleen nog op HP-inkt. Onduidelijk is bij welke types deze update is doorgevoerd.

Getroffen gebruikers krijgen de mededeling dat hun cartridges beschadigd zijn. Op sociale media reageren ze verontwaardigd. ,,Een printer blijkt dus geen eigendom, want je bent verplicht om veel te dure HP-cartridges te kopen'', luidt een van de reacties op Twitter.

Geld verdienen
Fabrikanten van printers verdienen hun geld niet met de apparaten zelf, maar vooral met de kostbare inkt. Inktpatronen van 50 milliliter kosten bij HP bijvoorbeeld zo'n 30 euro, ofwel 600 euro per liter. Bij veel huismerken zijn consumenten vaak tientallen procenten goedkoper uit.

Woordvoerder van HP willen vooralsnog niet reageren op de berichtgeving. De NOS schrijft dat de HP-klantenservice meldt dat er sprake is van een fout en dat de update teruggedraaid zal worden.

Volledig scherm
Vooralsnog is niet duidelijk om welke modellen printers het gaat © anp