Problemen met Thalys houden aan: komende periode minder treinen van en naar Parijs
De trein naar het zuiden blijkt deze zomer niet het gedroomde alternatief voor Schiphol of de lange files op zwarte zaterdagen. Na twee forse storingen moet de Thalys tussen Amsterdam en Parijs deze zomer snijden in de dienstregeling.
Er zullen ‘de komende periode’ minder treinen rijden, zegt een woordvoerder van Thalys. Hoelang dat zo is, en om hoeveel treinen het gaat, kan ze niet zeggen. Tot komende zondag vallen er in elk geval heel wat treinen uit. Meestal zijn het er zo’n drie per dag. Soms gaat het over de trein tussen Amsterdam en Parijs, dan weer die tussen Brussel en Parijs, of vice versa.
De Thalys vanuit Parijs kwam afgelopen week twee keer vast te staan in de hitte. Vorige week dinsdag sloegen passagiers die vier uur stil stonden zelfs een raam in om aan water te komen. Zondagavond was het weer raak. Een Thalys strandde vanwege technische problemen, en vervolgens liep de boel in de soep. Meerdere treinen kwamen stil te staan, reden niet, of moesten noodgedwongen over het ‘gewone’ spoor in plaats van het hogesnelheidstraject. Daardoor strandden vele tientallen Nederlanders in Brussel.
Slaapplaats
Volgens Thalys krijgen de gedupeerde passagiers 250 procent van hun ticketprijs overgemaakt als compensatie voor de ellende. Ook zou voor iedereen die zondag in Brussel strandde een slaapplaats zijn geregeld. ,,Onzin”, zegt Saskia Kluit, voorzitter van reizigersorganisatie Rover. Toevallig was haar moeder - ,,Een fitte vrouw van 75” - een van de gedupeerden. ,,Ze heeft in Brussel midden in de nacht in de rij moeten staan op een plek waar Thalys hotelkamers zou aanbieden, maar dat bleek niet zo te zijn. Toen hebben wij voor haar een hotel geboekt en heeft ze nog in een heel lange rij voor een taxi gestaan.”
Kluit spreekt van een ‘abominabel slechte’ service van Thalys. ,,Mijn moeder is 22 uur met de trein onderweg geweest vanuit Barcelona. In Parijs moest ze ook al vier uur in de hitte in de rij staan voor er een Thalys naar Nederland vertrok. In al die tijd heeft ze geen glaasje water aangeboden gekregen. Zo kun je toch niet met mensen omgaan? Het is bovendien hartstikke gevaarlijk met die hoge temperaturen. Straks vallen er nog doden. Steeds meer mensen reizen over grotere afstanden per trein. Zorg dan dat dat comfortabeler wordt.”
Treinen naar de werkplaats
Volgens de woordvoerder van Thalys staan de incidenten van dinsdag en zondag overigens los van elkaar. ,,Dinsdag was er een probleem met een compressor, dat kwam vrijwel zeker door de hitte. Gisteren viel plotseling de stroom uit van een trein die eerder die dag nog probleemloos een rit had afgewerkt. We onderzoeken de incidenten, daarom zijn beide treinen nu van het spoor gehaald.”
De twee treinen die naar de werkplaats gehaald zijn, zorgen er ‘mede’ voor dat er de komende tijd minder treinen rijden, zegt Thalys. ,,We hebben 28 treinen. Er zijn er altijd wel een paar niet beschikbaar door onderhoud, nu komen er nog eens twee bij.”
Diverse reizigers uit Nederland, België en Frankrijk klagen op sociale media over de uitgevallen treinen. Ook is er onvrede over de slechte telefonische bereikbaarheid van Thalys. Volgens de woordvoerder van de maatschappij krijgt iedereen die te maken krijgt met een geannuleerde treinrit bericht. ,,Zij kunnen hun reis verzetten of cancellen. In dat geval krijgen ze een vergoeding.”
Bekijk hieronder onze video over de gestrande Thalys-trein zonder werkende airco van afgelopen dinsdag:
Treinen nu al overvol
Rover-voorzitter Kluit hoopt dat Thalys goed kijkt naar de problemen waar Schiphol deze zomer mee kampt. ,,Zorg dat je het aantal reizigers beperkt tot aanvaardbare proporties. De treinen naar het zuiden zitten nu al overvol. Als er één trein plotseling uitvalt, moeten al die passagiers in andere treinen stappen.”
Ook Henri Janssen van FNV Spoor maakt zich zorgen over de problemen met de Thalys. ,,Mijn grootste zorg is dat mensen nu gebruik gaan maken van andere lijnen, zoals de intercity van Amsterdam naar Brussel. Die is al compleet overvraagd, dat is niet fijn voor onze collega’s op de trein. De trein naar Brussel wordt ook vaak gebruikt door binnenlandse reizigers. Het zou erg fijn zijn als de NS die reizigers erop wijst dat ze andere treinen kunnen pakken.”
Dat laatste gebeurt overigens al. Op Rotterdam Centraal werden treinreizigers vanavond opgeroepen om met binnenlandse treinen naar het zuiden te reizen, omdat de intercity naar Brussel overvol was.
Vrije markt
Volgens FNV’er Janssen laten de problemen met de Thalys zien ‘hoe kwetsbaar internationaal vervoer per spoor nu nog is’. ,,Terwijl het volgens mij een heel belangrijke bijdrage moet gaan leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. Je kunt dit niet aan de vrije markt overlaten, overheden moeten zelf fors investeren in internationale treinen. Zorg voor goed materieel en goed opgeleid personeel, pas dan kun je een volwaardig en stevig alternatief bieden voor bijvoorbeeld vliegen.”
Saskia Kluit hoopt namens Rover dat staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Vivianne Heijnen internationale treinaanbieders aanspreekt op het opstellen van een goed crisisprotocol. ,,Het kan niet zijn dat je mensen zo behandelt. Zorg voor goede informatievoorziening, regel iets voor oudere passagiers, zorg dat er vervoer naar hotels beschikbaar is als er iets misgaat. Wij zijn als Rover erg voor internationale treinreizen. Maar dan moet je de boel wel op orde hebben.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen? -
Een laser of een ufo? Dankzij foto van krantenbezorger Elja is herkomst bijzonder blauw licht bekend
Laserlicht? Of toch een ufo? Elja Hilboesen (41) uit Ermelo moet zichzelf even een paar keer in haar ogen wrijven als ze vanmorgen tijdens haar werk als krantenbezorger in de vroege ochtend een helder blauw licht ziet. -
PREMIUM20
Studenten maken nu ook kans op 800 euro energietoeslag, dankzij gewonnen rechtszaak van Mark (30)
Studenten uitsluiten van de eenmalige energietoeslag van 800 euro mag niet. De Nijmeegse rechtenstudent Mark Mulder (30) die uit onvrede een zaak aanspande tegen de gemeente Nijmegen, is vandaag in het gelijk gesteld door de rechtbank. De uitspraak kan voor studenten in heel het land gevolgen hebben. De studentenvakbond noemt het ‘fantastisch nieuws’. -
Met video
Goed weer verwacht voor evenementen dit weekend, volgende week kans op regionale hittegolf
Het weer wordt dit weekend per dag beter. Waar op zaterdag wolkenvelden nog de overhand hebben, is het op zondag vooral de zon die volop aanwezig is. Dit maakt het volgens Weeronline ideale omstandigheden voor festivals en evenementen zoals de Deventer Boekenmarkt en Pride Amsterdam.
-
Politie waarschuwt voor te drukke Amsterdamse straten vanwege Canal Parade
De politie waarschuwt voor plaatselijke drukte in het centrum van Amsterdam vanwege de Canal Parade. Vanwege de drukte is de Magere Brug afgesloten en verder worden mensen opgeroepen De Negen Straatjes te mijden. Ook bij het Homomonument en op de Vijzelgracht is het erg druk. Volgens de politie is de drukte nog wel beheersbaar. -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit. -
PREMIUMNatuurfilmer
Ruben Smit liep lyme op en verdroeg niets meer: ‘Bleek in mijn hersenen te zitten’
Struikgewas is zijn werkterrein. De succesvolle natuurfilmer Ruben Smit (50) – maker van Grutto! en het prijswinnende De nieuwe wildernis – liep er lyme op, in zijn hersenen zat het zelfs. Jarenlang leefde hij in de duisternis, nu kijkt hij anders naar de wereld. ‘Een braambosje, een verwelkte bloem, het heeft levenskracht,’ zo vertelt hij in ons weekendmagazine Mezza.