‘Problemen politie groot genoeg voor parlementair onderzoek’
Bij de Landelijke Eenheid van de politie spelen zulke ernstige problemen dat een parlementair onderzoek gerechtvaardigd is. Dat zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam in reactie op het nieuws van deze nieuwssite over informant Freddy Janssen. Ook politiebonden NPB en ACP spreken van een ‘crisis in de intelligence’.
Deze site onthulde hoe politie en Openbaar Ministerie na de dood van de Brabantse informant Freddy Janssen in 2015 verzwegen dat hij lange tijd als informant voor het Team Criminele Inlichtingen (TCI) had gewerkt.
Politiebronnen zeggen dat de politie sporen van de operatie heeft geprobeerd uit te wissen. Zo verdwenen volgens hen kritische rapporten over de zaak. Ook werden wachtwoorden van Janssens mailaccounts veranderd en kwamen in beslag genomen laptops kapot terug bij de nabestaanden. Politiebronnen spreken van ‘een cover-up’ en ‘een doofpot met IRT-achtige kenmerken’. De politie onderzoekt deze informatie.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Wantrouwen
Volgens Kamerlid Chris van Dam is er sprake van ‘een veelheid aan problemen’ bij de Landelijke Eenheid en niet alleen bij TCI. ,,Ook over de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, de Landelijke Recherche en Dienst Speciale Interventies krijg ik veel klachten binnen. Het heeft te maken met de aansturing van de Landelijke Eenheid. Er heerst wantrouwen en de menselijke maat is verdwenen.”
Je wilt een Landelijke Eenheid waar je je hand voor in het vuur kunt steken
De problematiek is ernstig omdat ‘de Landelijke Eenheid een rol speelt in álle grote politieonderzoeken in Nederland’, aldus Van Dam. ,,Neem de zaken Holleeder, MH17 en Ridouan Taghi. Je wilt een Landelijke Eenheid waar je je hand voor in het vuur kunt steken. De ernst van de problemen rechtvaardigt een parlementair onderzoek.”
Politiebonden NPB en ACP trokken ruim een jaar geleden al aan de bel. Zij schreven in november 2019 aan de korpsleiding dat er sprake is van ‘en crisis in de intelligence’. Zo zou er onprofessioneel worden gewerkt met bronnen en informanten en was er sprake van integriteitsschendingen, machtsmisbruik en intimidatie.
‘Flinke fouten’
Naar aanleiding van de brandbrief is de Inspectie Justitie en Veiligheid gevraagd onderzoek te doen de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO) van de Landelijke Eenheid, waar ook de afdeling TCI onder valt die met informant Janssen werkte. Dat inspectieonderzoek komt eind deze maand naar buiten en is naar verluidt zeer kritisch. Zo stapelen de rapporten zich op. Eerder constateerde ook Deloitte vriendjespolitiek, discriminatie en onderling wantrouwen bij de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO) van de Landelijke Eenheid.
Politiespecialist Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden vindt dat in de zaak rond informant Freddy Janssen flinke fouten zijn gemaakt. ,,Bij politie-informanten moet je ontzettend zorgvuldig te werk gaan. Dat begint met een goede afscherming. De wijze waarop met Janssen is gecommuniceerd, via de mail, past daar niet in.”
Raadselachtig
Daarnaast vindt Van Buuren dat politieoperaties met informanten beter moeten worden vastgelegd. ,,Dit werk moet controleerbaar zijn. Dus moet alle informatie bewaard blijven en mogen er geen wachtwoorden, harde schijven en rapporten op raadselachtige wijze verdwijnen.”
Tot slot moeten operaties van Team Criminele Inlichtingen gemeld worden aan de rechter, zodat deze controleerbaar zijn voor de verdediging, zegt de universitair docent. ,,Eén van de scenario’s in deze zaak is dat zijn informantschap gedoe heeft gegeven in het criminele circuit. Dat is relevante informatie voor de rechtszaak over de dood van Freddy Janssen.”
Bekijk al onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OM onderzocht of Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, informatie doorspeelde
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onderzocht of advocaat Inez Weski informatie heeft gelekt in de strafzaak rond de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, of dat zij een usb-stick de gevangenis in heeft gesmokkeld waar haar cliënt verbleef. Dat bleek vandaag tijdens de voorbereidende zitting in de strafzaak van Taghi's neef Youssef, die tevens als zijn advocaat heeft opgetreden en informatie zou hebben doorgespeeld. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
met Video
Op verzoek van familie verlaten boeren politiebureau Leeuwarden waar beschoten Jouke (16) vastzit
De bestuurder van de trekker die gisteravond door de politie bij Heerenveen werd beschoten was de 16-jarige boerenzoon Jouke uit Akkrum. Hij is aangehouden voor een poging tot doodslag. Volgens zijn moeder was hij, samen met zijn broer, op weg naar huis. ,,Jouke zit nu vast op het politiebureau, we zijn erg verdrietig.” -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
PREMIUMBronnen onthullen
‘Politie wiste sporen uit na dood informant’
Nadat een politie-informant aan stukken gezaagd was teruggevonden, heeft de politie cruciale informatie voor de rechtbank verzwegen en sporen van de operatie uitgewist. Dat zeggen betrokkenen, die spreken van een ‘doofpot met IRT-achtige kenmerken’.
-
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
PREMIUMEén jaar geleden
Vlakbij Peter R. de Vries na de fatale schoten: ‘Ik zei alleen tegen hem: Blijf bij ons’
De bewoners van dat stukje Lange Leidsedwarsstraat voorbij de cafés zagen op 6 juli 2021 hoe hun buurtje het decor werd van een liquidatie en daarna in een nationaal rouwcentrum veranderde met soms bizarre taferelen. En sommigen waren erbij, toen Peter R. de Vries daar lag. ,,Ik zei alleen tegen hem: Peter, blijf bij ons.” -
Video
Politie schiet gericht bij boerenprotest Heerenveen, drie mensen opgepakt
De politie heeft gisteravond gericht geschoten bij een boerenprotest in Heerenveen. Demonstranten probeerden volgens de politie in te rijden op agenten en dienstauto’s en zo ontstond ‘een dreigende situatie’. Daarbij is gericht geschoten en zijn waarschuwingsschoten gelost, meldt de politie.