‘Problemen politie groot genoeg voor parlementair onderzoek’
Bij de Landelijke Eenheid van de politie spelen zulke ernstige problemen dat een parlementair onderzoek gerechtvaardigd is. Dat zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam in reactie op het nieuws van deze nieuwssite over informant Freddy Janssen. Ook politiebonden NPB en ACP spreken van een ‘crisis in de intelligence’.
Delen per e-mail
Deze site onthulde hoe politie en Openbaar Ministerie na de dood van de Brabantse informant Freddy Janssen in 2015 verzwegen dat hij lange tijd als informant voor het Team Criminele Inlichtingen (TCI) had gewerkt.
Politiebronnen zeggen dat de politie sporen van de operatie heeft geprobeerd uit te wissen. Zo verdwenen volgens hen kritische rapporten over de zaak. Ook werden wachtwoorden van Janssens mailaccounts veranderd en kwamen in beslag genomen laptops kapot terug bij de nabestaanden. Politiebronnen spreken van ‘een cover-up’ en ‘een doofpot met IRT-achtige kenmerken’. De politie onderzoekt deze informatie.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Wantrouwen
Volgens Kamerlid Chris van Dam is er sprake van ‘een veelheid aan problemen’ bij de Landelijke Eenheid en niet alleen bij TCI. ,,Ook over de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, de Landelijke Recherche en Dienst Speciale Interventies krijg ik veel klachten binnen. Het heeft te maken met de aansturing van de Landelijke Eenheid. Er heerst wantrouwen en de menselijke maat is verdwenen.”
Je wilt een Landelijke Eenheid waar je je hand voor in het vuur kunt steken
De problematiek is ernstig omdat ‘de Landelijke Eenheid een rol speelt in álle grote politieonderzoeken in Nederland’, aldus Van Dam. ,,Neem de zaken Holleeder, MH17 en Ridouan Taghi. Je wilt een Landelijke Eenheid waar je je hand voor in het vuur kunt steken. De ernst van de problemen rechtvaardigt een parlementair onderzoek.”
Politiebonden NPB en ACP trokken ruim een jaar geleden al aan de bel. Zij schreven in november 2019 aan de korpsleiding dat er sprake is van ‘en crisis in de intelligence’. Zo zou er onprofessioneel worden gewerkt met bronnen en informanten en was er sprake van integriteitsschendingen, machtsmisbruik en intimidatie.
‘Flinke fouten’
Naar aanleiding van de brandbrief is de Inspectie Justitie en Veiligheid gevraagd onderzoek te doen de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO) van de Landelijke Eenheid, waar ook de afdeling TCI onder valt die met informant Janssen werkte. Dat inspectieonderzoek komt eind deze maand naar buiten en is naar verluidt zeer kritisch. Zo stapelen de rapporten zich op. Eerder constateerde ook Deloitte vriendjespolitiek, discriminatie en onderling wantrouwen bij de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO) van de Landelijke Eenheid.
Politiespecialist Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden vindt dat in de zaak rond informant Freddy Janssen flinke fouten zijn gemaakt. ,,Bij politie-informanten moet je ontzettend zorgvuldig te werk gaan. Dat begint met een goede afscherming. De wijze waarop met Janssen is gecommuniceerd, via de mail, past daar niet in.”
Raadselachtig
Daarnaast vindt Van Buuren dat politieoperaties met informanten beter moeten worden vastgelegd. ,,Dit werk moet controleerbaar zijn. Dus moet alle informatie bewaard blijven en mogen er geen wachtwoorden, harde schijven en rapporten op raadselachtige wijze verdwijnen.”
Tot slot moeten operaties van Team Criminele Inlichtingen gemeld worden aan de rechter, zodat deze controleerbaar zijn voor de verdediging, zegt de universitair docent. ,,Eén van de scenario’s in deze zaak is dat zijn informantschap gedoe heeft gegeven in het criminele circuit. Dat is relevante informatie voor de rechtszaak over de dood van Freddy Janssen.”
Bekijk al onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Foutje: SGP adverteert met verkeerde verkiezingsdata
Lezers van de christelijke bladen Terdege en GezinsGids worden door een SGP-advertentie op het verkeerde been gezet. Daarin staat dat de verkiezingen op 17, 18 en 19 maart D.V. zijn. Deo volente, dat wel, als God het wil. Maar op die laatste twee dagen zouden zij voor een dichte deur staan: in werkelijkheid zijn de stembureaus open op 15, 16 en 17 maart. -
PREMIUMBronnen onthullen
‘Politie wiste sporen uit na dood informant’
Nadat een politie-informant aan stukken gezaagd was teruggevonden, heeft de politie cruciale informatie voor de rechtbank verzwegen en sporen van de operatie uitgewist. Dat zeggen betrokkenen, die spreken van een ‘doofpot met IRT-achtige kenmerken’. -
Pinguïns langs provinciale weg in Drenthe verrassen automobilisten en politie
De politie in de Drentse gemeente Aa en Hunze is dinsdagmorgen uitgerukt voor een wel heel opmerkelijke melding. Daarin was sprake van een pinguïn langs de provinciale weg N34 bij Zuidlaren. Het bleek niet het enige exemplaar te zijn.
-
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
Slachtoffer steekpartij legt beslag op kapitale villa van Quincy Promes
Het slachtoffer van de steekpartij waarvan Quincy Promes verdacht wordt, heeft beslag laten leggen op de kapitale villa van de voormalige Ajacied. Dat bevestigt Yehudi Moszkowicz, de advocaat van de neergestoken man. -
PREMIUM
Paarden van Rika (72) voorlopig gered, maar na juni dreigt de slager alsnog
De veertig gepensioneerde paarden van stichting ’t Olde Manegepeerd in het Overijsselse Dalmsholte zijn voorlopig van een vroegtijdige dood gered. Oprichter Rika Lassche heeft, nu de huur van het huidige terrein is opgezegd, een weiland gevonden waar ze met de dieren terecht kan. Een lapmiddel, maar toch. ,,Afbouwen zou een ramp zijn.”