Proces Blokkeerfriezen maakt Pieten-polarisatie vooral groter
ANALYSEVier lange dagen stonden 34 Friezen terecht voor het blokkeren van een snelweg. Die loop van het recht heeft vooralsnog vooral de polarisatie vergroot.
Het Openbaar Ministerie zei het steeds weer: het proces tegen de 34 Friezen die vorig jaar een snelweg bij Joure blokkeerden ging niet, herhaal: niet, over Zwarte Piet. Het ging wel over de loop van het recht: je mag geen snelweg blokkeren en ook geen demonstratie verhinderen. Maar tegelijkertijd boden de vier procesdagen juist een enorm podium aan activisten. Pro-Pieten riepen alle dagen dat het om een ‘cultuuroorlog’ gaat. Anti-Pieten mochten in de rechtszaal het Nederlandse slavernijverleden aan de kaak stellen.
Was het onvermijdelijk: een vier dagen durend mega-proces? Dat is lastig vast te stellen. Sympathisanten van de Blokkeerfriezen stellen dat er sprake was van klassenjustitie omdat ‘de Turken die de Erasmusbrug in Rotterdam blokkeerden’ niet zijn vervolgd. Die vergelijking gaat echter mank: de honderden Turkse Nederlanders die in 2016 na de mislukte coup in Turkije over de Erasmusbrug liepen, verhinderden geen demonstratie, ze wáren er een. En het hinderen van het verkeer op een brug in de binnenstad is iets anders dan het onverwacht blokkeren van een snelweg.
Strafeisen zijn een signaal. Er zijn principiële grondrechten geschonden.
Mogelijk beter vergelijkingsmateriaal: in België moesten onlangs 4 (ex)militairen voorkomen omdat ze, uit protest tegen de bezuinigingen op Defensie, hun legerwagens stilzetten in de Kennedytunnel bij Antwerpen. Ze kregen een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden en een voorwaardelijke boete van 4000 euro.
Had de Nederlandse zaak niet in een dagje afgehandeld kunnen worden? Nee, zegt het OM. Justitie wilde de verdachten niet als groep vervolgen, maar als 34 individuen met allemaal een andere rol. Daarom moesten alle 34 zaken apart worden behandeld en dat duurt nu eenmaal lang. Was dit proces dan een waarschuwing voor mensen met gelijke plannen voor de toekomst? De strafeisen zijn ‘een signaal’, zei de Officier van Justitie. ,,Want in deze zaak zijn wel principiële grondrechten geschonden.”
Sommigen zien een 'cultuuroorlog'
Het proces was in ieder geval vier dagen lang koren op de molen van iedereen die Nederland wil polariseren. De ene kant zag een bevestiging van de ‘cultuuroorlog’ die volgens hen in Nederland gaande is. De andere kant framede de Blokkeerfriezen als vertegenwoordigers van extreem-rechts. Zoals vaak zal de waarheid ergens in het midden liggen.
De Friezen zelf toonden tijdens de zittingen geen berouw, ze waren trots dat de activisten Dokkum nooit gehaald hebben en zouden het zo weer doen. Het was in ieder geval allemaal olie op het vuur in de aanloop naar de komende intocht van Sinterklaas, op 17 november in Zaanstad.
De blokkeerfriezen werden gisteren als helden ontvangen bij de rechtbank:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUM1 jaar gevlucht
Afghanen Javid en Sabir over hun nieuwe leven: ‘Dit is het paradijs, nergens ben je zo vrij’
Twee naar Nederland gevluchte Afghanen vertellen hoe het ze vergaat, een jaar na de machtsgreep in hun land. De één vanuit het huis dat net is toegewezen, de ander nog in de opvang. -
Piek coronagolf verder uit zicht, minste aantal besmettingen in 10 weken
Voor de vijfde week op rij daalt het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland. Het piekje van de zomergolf raakt steeds verder uit zicht. De coronaepidemie is terug op het niveau waar ze begin juni was. -
PREMIUM
Luxetaks voor drinkwater: plan van waterbedrijven moet zuinigheid stimuleren
Verspilling van drinkwater wordt mogelijk duurder. Waterbeheerders onderzoeken of hogere prijzen kunnen helpen om bedrijven en consumenten aan te zetten tot zuiniger watergebruik en meer bewustzijn. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.
-
PREMIUM1945-2022
Onder leiding van de verguisde en geliefde Cees Engel werd Fort Oranje het afvoerputje van de samenleving
Terwijl mannen in maatkostuum dikke pleitnota’s uit hun zware aktetassen vissen, klaar voor wéér een rechtszaak rond probleemcamping Fort Oranje, sloft een schichtig over zijn brillletje kijkende man de rechtbank binnen. Verlept t-shirtje, broek met verfvlekken alsof-ie net nog thuis op de ladder heeft gestaan en daaronder een paar sandalen uit het jaar nul. -
PREMIUM
Vertrouwensbreuk bij GGZ in Eindhoven: Raad van Bestuur op non-actief
De Raad van Bestuur van GGZ in Eindhoven is op non-actief gesteld door de Raad van Toezicht. Er is sprake van een onherstelbare vertrouwensbreuk binnen de organisatie die mensen met psychische problemen helpt. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.