Beeld uit de rechtbank vandaag, met links de gewraakte rechter Elianne van Rens.
Volledig scherm
Beeld uit de rechtbank vandaag, met links de gewraakte rechter Elianne van Rens. © ANP

Proces tegen Wilders gaat door na afwijzing wraking rechter

Het proces tegen Geert Wilders gaat gewoon door. De rechter die hij van de zaak rond zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak afgehaald wilde hebben, mag aanblijven.

Geert Wilders noemde de uitspraak schandelijk.
Volledig scherm
Geert Wilders noemde de uitspraak schandelijk. © anp

Wilders: uitspraak schandelijk

Geert Wilders is woedend over de uitspraak van de wrakingskamer en bestempelde deze via Twitter als ,,schandelijk''. ,,Kans op eerlijk proces nu helemaal verkeken. We - Hr Knoops en ik - gaan ons nu beraden.''
Knoops liet na telefonisch overleg met hem doorschemeren dat het neerleggen van de verdediging in dat beraad wordt meegenomen. Hij verwacht begin volgende week daarover meer te kunnen zeggen.

Volgens drie rechters die het zogenoemde wrakingsverzoek beoordeelden, heeft de gehekelde rechter zich 'niet vooringenomen getoond'. Wilders hekelde het optreden van rechter Elianne van Rens bij de ondervraging van zijn getuige Paul Cliteur. Volgens de wrakingsrechters was dit 'kritisch'. ,,Maar wij denken dat deze getuige dat wel kon hebben.''

Wilders advocaat Geert-Jan Knoops was na afloop teleurgesteld. ,,Wij betreuren het besluit.'' Hij zei eerder dat een proces 'zo geen zin heeft' en werd na afloop gevraagd  of hij zich terugtrekt als advocaat. ,,We gaan ons beraden'', zei hij cryptisch. Zijn vertrek zou veel vertraging betekenen voor het proces, omdat Wilders dan een nieuwe advocaat moet zoeken.

Aanvaring
Het wrakingsverzoek rond rechter Van Rens leverde eerder op de dag een aanvaring op tussen justitie en Knoops. Justitie veegde op cynische toon de vloer aan met de argumenten van Wilders. Officier van justitie Wouter Bos sprak van 'de wraking die je wist dat zou komen'. ,,Een proces-Wilders zonder wraking is geen proces-Wilders'', zei hij verwijzend naar het vorige proces van de PVV'er, waarin hij zijn rechters ook wraakte. Toen overigens met succes.

Volgens justitie speelt Knoops 'een woordspelletje' rond rechter Van Rens. Wilders en zijn advocaat klaagden dat zij met haar 'toon', 'mimiek' en 'verkeerde attitude' liet merken niet veel op te hebben met rechtsfilosoof Paul Cliteur, die juist in Wilders' voordeel getuigde. Volgens Knoops 'kapte ze hem af' en legde ze eerdere juridische uitspraken over het begrip 'onverdraagzaamheid' niet juist uit. ,,Hieruit blijkt helaas dat zij vooringenomen is'', meent Knoops.

Op de korrel
Wilders had rechter Van Rens toch al op de korrel, omdat zij zich in het tv-programma Kijken in de Ziel tegen de wraking in diens eerste proces keerde en zei niets te zien in het PVV-standpunt voor minimumstraffen.

Volgens officier van justitie Bos probeert Wilders de zaak te 'vertragen'. Knoops reageerde woedend. ,,Respectloos dit. Beneden alle peil.'' De zaak gaat maandag 14 november verder.