Volledig scherm
Een bezorger met op de achtergrond de Utrechtse Domtoren. McDonald's gaat nu ook bezorgen in Utrecht en Rotterdam. Den Haag en Eindhoven moeten snel volgen. © Mark Kuipers via McDonald's

Proef geslaagd, McDonald's gaat ook in Rotterdam en Utrecht bezorgen

De thuisbezorgproef in Amsterdam blijkt zo'n succes dat McDonald’s de nieuwe service naar Rotterdam en Utrecht brengt. Vanaf volgende week dinsdag kunnen inwoners al bestellen, maakt de fastfoodgigant vanmorgen bekend. Den Haag en Eindhoven volgen dit najaar of uiterlijk begin 2018.

Quote

Bij slecht weer en voetbalwed­strij­den wordt er veel besteld, merken we

Manu Steijaert, directeur McDonald's Nederland

McDonald’s startte begin juli in acht hoofdstedelijke restaurants met thuisbezorgen, samen met bezorger UberEATS. Inmiddels is de proef naar tevredenheid afgerond, vertelt Manu Steijaert, directeur van McDonald’s Nederland. 

,,Negen van de tien mensen melden dat ze zonder bezorgservice niet naar onze restaurants zouden zijn gekomen, blijkt uit onze evaluatie. Ruim acht op de tien klanten is tevreden over de bezorging, bijna de helft bestelde binnen een maand nogmaals.” 

McDonald’s constateert dat de dienst met name bij regenachtig weer en tijdens voetbalwedstrijden aanslaat. Verder wordt er door studenten opvallend veel besteld. ,,Nu zowel het studiejaar als de voetbalcompetities deze maand echt zijn begonnen, gaat dat alleen maar meer worden, verwachten we. McDelivery voorziet echt in een behoefte.”

Volledig scherm
Een UberEATS-bezorger op de Rotterdamse Coolsingel. © Mark Kuipers via McDonald's

Hoeveel Amsterdammers exact hun smartphone pakten en bestelden wil McDonald’s niet zeggen, maar volgens Steijaert gaat het om substantiële aantallen. ,,Van alle landen waar McDonald’s test zitten wij in de top vijf qua resultaten. Wel verschillen de aantallen per restaurant.”

Content

Quote

Als het mis gaat komt dat voordat doordat er een fritessaus, rietje of een hamburger ontbreekt. We moeten nauwkeuri­ger werken

Manu Steijaert

Door het succes start McDonald’s vanaf dinsdag 19 september in Rotterdam en Utrecht met McDelivery, te beginnen in totaal acht restaurants. Bedoeling is dat Den Haag en Eindhoven zo snel mogelijk volgen, zodat de dienst dan in de vijf grootste steden beschikbaar is. ,,Dat gebeurt dit najaar of begin volgend jaar. Vervolgens hopen we McDelivery daarna naar andere steden met 150.000 of meer inwoners te brengen. Op basis van de resultaten kijken we daarna naar de kleinere steden.”

Helemaal content is McDonald’s nog niet: de gemiddelde bezorgtijd vanaf bestelmoment ligt iets boven de eigen richtlijn van twintig minuten. De klanttevredenheid dient verder minstens 90 procent te bedragen, vindt Steijaert.

Tegelijk blijkt dat klanten niet zozeer over lauw eten en lange bezorgtijden klagen. ,,Als het mis gaat komt dat vooral doordat er een fritessaus, rietje of een hamburger ontbreekt. We moeten nauwkeuriger werken.”

Vanwege de positieve reacties over de kwaliteit van het eten heeft McDonald’s het bestelgebied rond restaurants uitgebreid van 1,2 naar anderhalve kilometer.

Volledig scherm
Manu Steijaert, directeur McDonalds Nederland, helpt een bezorger. © Pim Ras Fotografie

Hoeveel omzet McDonald’s op termijn uit het thuisbezorgen zal halen, durft de keten niet te zeggen. ,,In Azië, waar de markt voor delivery beduidend ontwikkelder is, ligt het percentage rond de vijftien procent. Ons streven is een procent of tien,” stelt directeur Steijaert.

Assortiment
Voor het bezorgen van bestellingen rekent McDonald’s 2,50 euro extra. Vrijwel het gehele assortiment kan worden besteld, behalve het McBreakmenu en ijshoorns. De laatste nu die niet goed verpakt kunnen worden. Flurry's en Sundaes kunnen wél worden besteld. Sinds kort worden ook hele menu’s aangeboden, aanvankelijk was dat niet het geval. 

Om het eten vers te kunnen bezorgen, begint de bereiding pas als de koerier zich op 3 minuten van het restaurant bevindt. De McDonald’s medewerkers krijgen dan automatisch een seintje via de smartphone van de koerier. Friet, shakes en flurry-ijsjes worden pas bereid als de bezorger aangekomen is. Elke koerier neemt ook slechts één bestelling mee. ,,Op die manier blijft het bestelde eten vers.”