Volledig scherm
Na een grondig onderzoek bleek hasj verborgen in een geprepareerde schoen. © gratis

Proef met scanner tegen bajessmokkel mislukt

Een proef met een bodyscanner om smokkelwaar buiten gevangenissen te houden is mislukt. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid, na berichtgeving van de NOS.

De proef liep een jaar in de gevangenissen in Vught en Zwaag, met dezelfde soort scancabines die op onder meer Schiphol worden gebruikt. De scanners bleken echter niet in staat om de kleine drugspakketjes en telefoons die vaak naar binnen worden gesmokkeld, te detecteren. Het ministerie kijkt nog of er andere scanners zijn, die mogelijk beter smokkelwaar detecteren.

Een proef met een speciale hond die mobiele telefoons kan opsporen is wel succesvol gebleken. Er komt binnenkort een tweede hond bij.

Minister Sander Dekker (Justitie) vindt het jammer dat de scanners niet blijken te werken ,,maar als het niet werkt kan je er beter mee stoppen.'' Dekker benadrukt dat de strijd tegen smokkelwaar niet alleen met viervoeters zal worden gevoerd, maar op veel andere manieren. ,,Denk aan detectiepoortjes bij de ingang, fouilleren, we kunnen ook gevangenen visiteren'', somt hij enkele van de mogelijkheden op.

  1. Nederlandse journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’
    Video

    Nederland­se journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’

    Journalist en historicus Rutger Bregman, die vorige week werd uitgescholden door Fox News-presentator Tucker Carlson, heeft diens tv-programma opzettelijk ontregeld. Dat vond hij nodig om zijn punt te maken, hoewel hij naar eigen zeggen wel overkwam als een ‘verwaande kwast’. ,,[Want] je entert iemands talkshow en je hebt met voorbedachten rade een plan om de boel op stelten te zetten.’’