Volledig scherm
© anp

Proef om Hagenaar van het roken af te krijgen

In Den Haag gaat een proef draaien om inwoners massaal van het roken af te krijgen. In de achterstandswijken rookt al 36 procent van de mannen. En dat percentage groeit nog. Volgens deskundigen vormt roken een veel groter probleem dan een te hoog lichaamsgewicht.

Quote

75 procent van de rokers krijgt problemen met de gezondheid. Een deel haalt de pensioenge­rech­tig­de leeftijd niet

Paula de Ruiter, physician assistent

Ondanks tal van ontmoedigingsmaatregelen neemt het aantal rokers toe, vooral in grote steden. In 2012 rookte landelijk 23 procent. Vorig jaar liep dat in Den Haag al tegen de 30 procent. De getallen zijn zo zorgwekkend dat de gemeente Den Haag de hulp heeft ingeroepen van de vernieuwende zorgorganisatie Pluhz, die mensen bijstaat via internet. Het bedrijf gaat rokers met behulp van een app motiveren om nu écht van die sigaret af te komen. Den Haag neemt hiermee het voortouw. Blijkt de pilot succesvol, dan volgen mogelijk Amsterdam en Rotterdam.

Gratis
Aan de proef doen 30 deelnemers mee uit de wijken Kortenbos, Het Oude Centrum en het Zeeheldenkwartier. Als de app blijkt te werken, dan komt het programma wellicht gratis ter beschikking van alle Haagse rokers. De 'Stoppen met Roken Challenge' gaat van start op 19 mei. Deelnemers worden drie maanden lang gecoacht. 24 uur per dag, zeven dagen per week kunnen ze hulp inroepen via een app op hun mobiel. Longartsen, verpleegkundigen van MCH Westeinde en deskundigen van Indigo Preventie zitten klaar om vragen te beantwoorden.

Gezondheidsdiner
Paula de Ruiter, physician assistent (rechterhand van de medisch specialist) op de afdeling vaatchirurgie in MCH-Bronovo, gelooft er heilig in dat de aanpak werkt: ,,Mensen gaan niet graag 's avonds op pad voor iets waar ze toch al een hekel aan hebben. Maar als je een berichtje van mij krijgt, denk je misschien: laat ik die sigaret toch maar even niet opsteken.'' Ook organiseren de initiatiefnemers 'gezondheidsdiners', waar deelnemers elkaar kunnen oppeppen, en voorlichtingsbijeenkomsten.

Bedreigend
Roken is zeer bedreigend voor de gezondheid, weet De Ruiter, die in het ziekenhuis dagelijks te maken krijgt met de gevolgen. ,,75 procent van de rokers krijgt problemen met de gezondheid. Een deel haalt de pensioengerechtigde leeftijd niet.''


  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”