Volledig scherm
Politie op het station in Cuijk. © Ed van Alem

Project X-feest Brabant: vier aanhoudingen in Katwijk

UpdateDe politie heeft in het Brabantse Katwijk, waar vrijdagavond een noodverordening geldt, vier mensen aangehouden: een voor belediging van een agent, twee omdat ze aanwijzingen van de politie negeerden en een omdat hij zich niet kon legitimeren. 

Eerder op de avond hield de politie al twee jongemannen aan voor opruiing, omdat ze mensen opriepen naar het Brabantse plaatsje Katwijk te komen voor een zogeheten ‘Project X’-feest.

Met nog eens twintig jongeren die bezig waren het feest te promoten, maar een kleinere rol leken te spelen, heeft de politie gesprekken gevoerd. ,,Daarin werd duidelijk gemaakt dat als ze niet stoppen met deze activiteiten, ze alsnog aangehouden worden’’, aldus de politie. 

De twee verdachten die eerder werden aangehouden, zijn een 20-jarige man uit Someren en een 19-jarige man uit Bergambacht. De laatste werd in Rotterdam opgepakt, de eerste in zijn woonplaats Someren. De jongeren bij wie de politie op bezoek ging, waren allemaal jongemannen van 18 tot 20 jaar.

Duizenden geïnteresseerd

De gevreesde wanorde is vooralsnog uitgebleven in het dorpje. ‘Project X’ is een berucht begrip sinds de rellen en vernielingen in Haren (Groningen) van 2012. Op een evenementenpagina op Facebook lieten 8000 mensen weten dat ze zouden komen. Nog eens 18.000 zeiden geïnteresseerd te zijn. De gemeente besloot een noodverordening uit te vaardigen. Die geeft de autoriteiten meer bevoegdheden om op te treden. 

Op alle uitvalswegen die naar Cuijk of Katwijk leiden, controleert de politie automobilisten. Ze vragen met welk doel mensen naar Katwijk zijn gekomen. Wie het dorp in wil, moet zijn identiteitsbewijs tonen. Politie te paard is aanwezig in het centrum van het dorp Katwijk en politiebusjes en mobiele units van politie staan her en der geparkeerd. Het dorp lijkt daarmee voorbereid op een Project X-feest waar vanavond mogelijk veel mensen op afkomen. 

Geen feest hier

Volledig scherm
Politie en gemeente staan op scherp. © Ed van Alem

Burgemeester Wim Hillenaar liet weten dat er geen feest is en riep ouders op vooral hun kroost niet naar Katwijk te laten afreizen. De burgemeester zegt iedereen tegen te houden die naar Katwijk wil afreizen voor het feest.

Het aangekondigde feestje in Katwijk haalde ook de buitenlandse media. De BBC en ook het Amerikaanse Fox News berichtten erover. In die berichtgeving werd ook verwezen naar een eerder Project X-feest in 2012 in het Groningse Haren. Dat feest eindigde in rellen waarbij gewonden vielen.  

Overal staat politie

Bij de McDonald’s in Cuijk staat politie te paard. Op het station staan politiebusjes. Agenten halen er wat te eten in de stationswinkel. Er is weinig te doen. Een hele rij busjes staat geparkeerd bij het politiebureau.

Volledig scherm
Controle op de Katwijkseweg. © Ed van Alem

Uit voorzorg werden eerder vandaag door volleybalclub Volt uit Cuijk al alle trainingen voor vanavond afgelast. De trainingen zouden in de sporthal van het Merletcollege in Cuijk zijn. Het bestuur van de Cuijkse volleybalclub vindt dat het ‘geen enkel risico kan en mag nemen in het belang van onze leden en vrijwilligers’. Daarom heeft het bestuur besloten dat de trainingen niet doorgaan.