ProRail doet spoorwegovergang in de ban: 'vermijd ze allemaal'
ProRail gaat de strijd aan met de eigen spoorwegovergangen. Als het aan de spoorbeheerder ligt, maakt niemand er meer gebruik van. ProRail ziet het als de enige oplossing voor de duizenden incidenten die jaarlijks op de overgangen plaatsvinden.
Niet meer oversteken als het rode licht gaat knipperen. Nooit onder gesloten slagbomen heen kruipen. En pas oversteken wanneer het licht is gedoofd. Het zijn de regels rondom de spoorwegovergangen die ProRail bij iedere overgang benadrukt. Maar ondanks uitgebreide campagnes en aanpassingen aan de overgangen blijven incidenten met regelmaat plaatsvinden.
Volgens ProRail woordvoerder Jaap Eikelboom vinden er dagelijks zo'n tien bijna-ongelukken plaats. Daarom start ProRail vandaag een campagne om mensen te bewegen de spoorwegovergangen in zijn geheel te vermijden. ,,De enige échte oplossing voor het probleem is het verwijderen van alle overgangen. Maar dat kan alleen wanneer ze niet meer gebruikt worden", legt Eikelboom uit.
De incidenten op spoorwegovergangen zijn een doorn in het oog voor spoorbeheerder ProRail. Allereerst omdat ze ieder jaar meerdere levens eisen. De eerste helft van 2018 waren het er al zeven. Maar ook omdat de financiële gevolgen van alle vertragingen en schade enorm zijn. ,,De schade loopt jaarlijks op tot zo'n 100 tot 150 miljoen euro. Die kosten zitten in onder meer in operationele kosten en de economische schade van de vertraging van de treinen", aldus Eikelboom.
De impact van alle (bijna-)incidenten op het treinverkeer is groot. De eerste helft van 2018 ging het om 20.000 vertraagde of uitgevallen treinen, een derde van het totale aantal vertragingsuren op het spoor.
Omrijden
Het is mogelijk spoorwegovergangen uit de weg te gaan, stelt Eikelboom. ,,We hebben de afgelopen jaren ingezet op de realisatie van veel spoortunnels en spoorbruggen. Maar we zien dat het gebruik daarvan tegenvalt, omdat het vaak een klein beetje omrijden is."
Toch is het belangrijk dat mensen die moeite gaan nemen. Eikelboom voorspelt namelijk dat de problemen op de overgangen de komende jaren alleen maar groter worden. ,,Het wordt drukker op het spoor. Dat betekent dat overgangen vaker gesloten zullen zijn. En dat zijn de momenten waarop mensen gekke dingen gaan doen, zoals het rode licht negeren en onder slagbomen door lopen."
Het wordt steeds drukker op het spoor. Daardoor zal het aantal incidenten alleen maar toenemen
Om ook automobilisten te motiveren spoorwegovergangen te vermijden is ProRail in gesprek met diverse routeplanners. Door met hen afspraken te maken hoopt Eikelboom dat het makkelijker wordt voor automobilisten om spoorwegovergangen te mijden. ,,Je hebt nu al vaak de optie om bijvoorbeeld snelwegen en tolwegen te vermijden. Zo'n optie zou er ook voor spoorwegovergangen moeten komen."
Alle onbewaakte spoorwegovergangen zijn volgens ProRail al over drie jaar verdwenen. In 2050 hoopt de spoorbeheerder alle spoorwegovergangen in Nederland te hebben vervangen door veiliger alternatieven zoals tunnels en bruggen.
Bekijk ook: Man houdt geen rekening met spoorwegovergang
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
met Video
Strandspullen nog niet naar zolder: volgende week mogelijk opnieuw tropische hitte
Strandgangers opgelet: hoewel regen- en onweersbuien vandaag de grootste hitte uit het land verdrijven, kan het volgende week zomaar weer zomers en misschien zelfs tropisch worden. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUM
Britse student Danny (22) op brute wijze vermoord in Amsterdam tijdens vakantie
De man die in de nacht van 31 mei op 1 juni werd doodgestoken op de Singel in de Amsterdamse binnenstad, blijkt een 22-jarige student uit het Centraal-Engelse Nottinghamshire te zijn. Danny Castledine was op vakantie in Amsterdam en studeerde aan de Leeds Beckett University. -
Droogtemonitor21
Neerslagtekort 2018 binnenkort geëvenaard, wateraanvoer steeds lastiger
Nederland stevent de komende twee weken af op een neerslagtekort dat net zo groot is als in 2018. In dat enorm droge jaar werden zelfs schepen ingezet om vers water te leveren. Zo ver is het nu nog niet, maar de aanvoer voor natuur, landbouw en scheepvaart wordt steeds uitdagender.
-
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
PREMIUMExperts
Forse kritiek op ‘borstenfoto’ van de Linda, maar hoe doe je zoiets dan wél goed?
De coverfoto van het blad Linda van deze week is bedoeld om de blote borst te vieren, maar zorgde voor ophef omdat de borsten ‘niet inclusief’ zouden zijn. Oftewel: alleen maar slanke vrouwen met borsten van gemiddeld formaat. Hoe doe je zoiets nou wél goed? -
PREMIUMmet Video
Arcen breekt warmterecord na record: 'Toont aan dat klimaat aan het veranderen is'
In Arcen wordt deze zomer het ene na het andere warmterecord gebroken. Wat moet je daar nou mee, als plaatselijke weerman? ,,Arcen zal dit echt niet gaan vieren.”