‘Prostitutiebezoek moet strafbaar worden’

Seks kopen moet strafbaar worden in Nederland. Dat is de inzet van een burgerinitiatief dat jongerenbeweging Exxpose aan de Tweede Kamer overhandigt. Meer dan 40.000 actievoerders, vooral jongeren, hebben de verklaring ik ben onbetaalbaar ondertekend. Met deze actie willen zij het debat over het prostitutiebeleid aanjagen.

Volledig scherm
De Amsterdamse rosse buurt. © ANP

De jongerenbeweging brengt de handtekeningen morgen naar de Tweede Kamer. ,,Door prostitutie legaal te verklaren, normaliseert de overheid dat mensen seks kopen. De huidige wetgeving staat dat toe”, zegt campagneleider Willemijn de Jong tegen De Volkskrant. Ook stelt Exxpose dat de meeste jongeren in de prostitutie terechtkomen door ‘urgente financiële nood.’ Een burgerinitiatief kan de Kamer dwingen een onderwerp op de agenda te zetten.

De politiek onafhankelijke jongerenbeweging Exxpose is voortgekomen uit een in 2012 opgericht blog over vooroordelen omtrent prostitutie. Het burgerinitiatief wil dat in Nederland een variant van het Zweedse prostitutiebeleid wordt ingevoerd. Het zogeheten Nordic-model criminaliseert prostitutie, doordat seks kopen strafbaar is.

Politiek

Binnen de politiek zijn de meningen verdeeld. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt het een goed initiatief. Segers is voorstander van een strenger beleid. Zo werd er, op initiatief van de ChristenUnie, een pooierverbod ingesteld.

Ook SGP-voorman Kees van der Staaij is blij met de oproep. Hij noemt het Nederlandse prostitutiebeleid een ‘flop’. ,,Kabinetten beloven al jaren maatregelen tegen misstanden, maar de praktijk is eindeloos getreuzel.’’

D66-Kamerlid Achraf Bouali is het niet eens met de verklaring. ,,Criminaliseren van sekswerk en prostitutiebezoek is geen oplossing. We moeten kijken naar de oorzaken van armoede en uitbuiting, en om welke redenen mensen onvrijwillig in de prostitutie gedreven worden. Die moet je aanpakken. Sekswerkers en prostitutiebezoekers criminaliseren werkt niet”, aldus Bouali.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.