‘Prostitutiebezoek moet strafbaar worden’

Seks kopen moet strafbaar worden in Nederland. Dat is de inzet van een burgerinitiatief dat jongerenbeweging Exxpose aan de Tweede Kamer overhandigt. Meer dan 40.000 actievoerders, vooral jongeren, hebben de verklaring ik ben onbetaalbaar ondertekend. Met deze actie willen zij het debat over het prostitutiebeleid aanjagen.

Volledig scherm
De Amsterdamse rosse buurt. © ANP

De jongerenbeweging brengt de handtekeningen morgen naar de Tweede Kamer. ,,Door prostitutie legaal te verklaren, normaliseert de overheid dat mensen seks kopen. De huidige wetgeving staat dat toe”, zegt campagneleider Willemijn de Jong tegen De Volkskrant. Ook stelt Exxpose dat de meeste jongeren in de prostitutie terechtkomen door ‘urgente financiële nood.’ Een burgerinitiatief kan de Kamer dwingen een onderwerp op de agenda te zetten.

De politiek onafhankelijke en christelijk geïnspireerde jongerenbeweging Exxpose is voortgekomen uit een in 2012 opgericht blog over vooroordelen omtrent prostitutie. Het burgerinitiatief wil dat in Nederland een variant van het Zweedse prostitutiebeleid wordt ingevoerd. Het zogeheten Nordic-model criminaliseert prostitutie, doordat seks kopen strafbaar is.

Politiek

Binnen de politiek zijn de meningen verdeeld. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt het een goed initiatief. Segers is voorstander van een strenger beleid. Zo werd er, op initiatief van de ChristenUnie, een pooierverbod ingesteld.

Ook SGP-voorman Kees van der Staaij is blij met de oproep. Hij noemt het Nederlandse prostitutiebeleid een ‘flop’. ,,Kabinetten beloven al jaren maatregelen tegen misstanden, maar de praktijk is eindeloos getreuzel.’’

D66-Kamerlid Achraf Bouali is het niet eens met de verklaring. ,,Criminaliseren van sekswerk en prostitutiebezoek is geen oplossing. We moeten kijken naar de oorzaken van armoede en uitbuiting, en om welke redenen mensen onvrijwillig in de prostitutie gedreven worden. Die moet je aanpakken. Sekswerkers en prostitutiebezoekers criminaliseren werkt niet”, aldus Bouali.