Volledig scherm
Chileense schip Esmeralda © anp

Protest tegen Chileens schip Esmeralda bij Sail

Tientallen mensen protesteerden woensdag in Amsterdam tijdens het begin van Sail tegen de viermaster Esmeralda uit Chili. Volgens mensenrechtengroepen en officieel Chileens onderzoek is het schip tijdens het regime van Augusto Pinochet (1973-1990) gebruikt als gevangenis en een plek om politieke tegenstanders te martelen.

Ze stonden op de kade aan de IJhaven met Chileense vlaggen, protestborden en spandoeken toen het schip iets voor 19.00 uur aanmeerde. Op de spandoeken stonden teksten als 'Chileense marine, waar zijn de vermisten?'. De politie was prominent aanwezig om de boel in de gaten te houden.

Ook het 'gewone' publiek was massaal toegestroomd om het enorme vaartuig te zien aanmeren. De bemanning stond in uniform op het dek en zong liederen voor de toeschouwers. Naast het gejoel van de demonstranten klonk dan ook veel applaus voor de opvarenden.

De Esmeralda is een van de tall ships van Sail. Het 113 meter lange zeilschip is momenteel in gebruik als opleidingsschip van de Chileense marine. Het is de eerste keer dat het vaartuig meedoet aan het maritieme evenement.

De organisatie van Sail zegt dat iedereen zijn mening moet kunnen uiten. ,,We laten de mooie bladzijden zien, maar ook de zwarte bladzijden'', zegt Sail-voorzitter Arie-Jan de Waard. ,,Maar we hebben ook signalen gekregen dat de Esmeralda tijdens de intocht met veel gejuich en getoeter is ontvangen.''