Protesterende agenten gaan minder bekeuren, maar nog wél voor corona-overtredingen
Politieagenten schrijven vanaf morgen, maandag 22 februari, vanaf 07.00 uur 's ochtends geen bekeuringen meer uit voor lichte overtredingen. Ze doen dat uit protest tegen de haperende cao-onderhandelingen en de volgens hun halsstarrige houding van het kabinet daarin. Maar: corona-overtredingen worden wél bekeurd.
Delen per e-mail
De actie (‘Voor bekeuren moet meer gebeuren’) is georganiseerd door de politiebonden NPB, ACP, ANPV en Equipe en kan worden beschouwd als de opmaat naar verdere acties.
De bonden roepen hun leden op de komende tijd zoveel mogelijk ‘actiebonnen’ uit te delen. Dat wil zeggen: alleen nog bekeuringen uitschrijven bij grove schendingen van de openbare orde en veiligheid, overtredingen van coronavoorschriften en snelheidsovertredingen. De bedoeling is - uitzonderingen daargelaten - dat in alle andere gevallen de overtreding wordt afgedaan met een waarschuwing en een speciale actiebon.
,,Denk dan aan kapotte achterlichten, hangen in een portiek, wildplassen, parkeerovertredingen, relatief ongevaarlijke zaken”, aldus Maarten Brink namens de vier politiebonden. ,,Corona-overtredingen hebben we uitgezonderd, omdat dat gevoelig ligt en omdat dat in deze tijd zware overtredingen zijn.”
Of, als er geen beweging komt in de cao-onderhandelingen, ook overtreding van de coronamaatregelen straks niet meer bekeurd gaat worden, kan Brink niet zeggen. ,,Mijn antwoord is dan altijd: ik sluit niks uit.”
Het ‘minder streng bekeuren’ is inmiddels de traditionele aftrap van cao-acties bij de politie. Als het kabinet de bonden ‘dwingt’ dit lang vol te houden, kan dat de staatskas behoorlijk wat inkomsten schelen.
Te laag
De cao-onderhandelingen lopen sinds oktober 2020 en hebben niet geleid tot een nieuwe overeenkomst per 1 januari. Het loonbod van het kabinet (1,3 procent loonsverhoging en twee eenmalige uitkeringen van 300 euro in een periode van anderhalf jaar) is volgens de bonden veel te laag. De bonden houden vast aan een loonsverhoging van 2,5 procent en twee eenmalige uitkeringen van 350 en 300 euro in een periode van zestien maanden.
De bonden vinden dat in deze lastige tijd, waarin de staat veel geld moet lenen om de door corona geteisterde economie overeind te houden, een redelijke vraag. Met een loonsverhoging van 2,5 procent blijft in elk geval de koopkracht van agenten op peil.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Weer meer besmettingen, maar aantal sterfgevallen onder ouderen flink lager
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen week met 7 procent toegenomen naar 31.984 op weekbasis. Dat is onder meer een gevolg van een groter aantal afgenomen tests (plus 20 procent), maar het RIVM maakt zich zorgen. Het reproductiegetal kwam voor het eerst in weken fors boven de 1 uit, wat betekent dat de epidemie groter wordt. -
Militair (27) verdacht van bewusteloos schoppen collega op marinebasis
De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft maandag een 27-jarige militair aangehouden na een geweldsincident op de marinebasis in Den Helder. De man zou afgelopen donderdag een andere militair tegen zijn hoofd hebben geschopt. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
PREMIUMvideo
Dag viertonner! Je dienstplicht zit er eindelijk op
Na veertig jaar verdwijnt de bijna klassieke legertruck, de viertonner, in rap tempo uit het straatbeeld. Wie ooit in dienst zat, denkt er met weemoed aan terug. Maar jonge chauffeurs halen opgelucht adem nu de hypermoderne opvolger er is. ,,Hier zit tenminste wel een radio in.’’ -
PREMIUM
Steekpartijen, witwasonderzoeken en corona: ‘Agenten moesten in 2020 nóg meer letten op hun veiligheid’
Twee steekpartijen, onderzoeken naar het witwassen van miljoenen euro’s en vuurwapenbezit met daarbij ook het handhaven van de coronamaatregelen. Het was een bijzonder jaar voor de Westlandse politie. ,,Dat heeft er best ingehakt.”
-
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
20
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Slachtoffer steekpartij legt beslag op kapitale villa van Quincy Promes
Het slachtoffer van de steekpartij waarvan Quincy Promes verdacht wordt, heeft beslag laten leggen op de kapitale villa van de voormalige Ajacied. Dat bevestigt Yehudi Moszkowicz, de advocaat van de neergestoken man.