Volledig scherm
Greenpeace gaat vandaag actie voeren op luchthaven Schiphol © Videostill

Protestival: Honderden activisten Greenpeace op ‘grote vervuiler’ Schiphol

Een paar honderd actievoerders van Greenpeace protesteren tegen de in hun ogen ‘grote vervuiler Schiphol’. Zij voeren vandaag en morgen actie op het plein voor winkelcentrum Schiphol Plaza en bij hotel Sheraton.  Er is veel beveiliging en marechaussee aanwezig, maar er wordt vooralsnog niet ingegrepen.

Het Protestival is een oproep aan Schiphol om met een klimaatplan te komen. De demonstranten, jong en oud, kwamen aan met de trein en verzamelden zich daarna op Schiphol Plaza. Ze dragen onder meer vlaggetjes met de tekst: Noodlanding voor het klimaat. Ze maken muziek, roepen diverse leuzen en houden een spandoek en borden met diverse teksten omhoog.

Een groot spandoek op een reclamezuil naast de verkeerstoren van Schiphol gaf het startsein voor de actie van Greenpeace op de luchthaven. ‘Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij’, viel er te lezen op het banier. Het spandoek werd echter snel verwijderd. De manifestatie buiten is vandaag en morgen voor iedereen toegankelijk.

Vreedzaam

De milieuorganisatie wil tijdens de klimaatactie Protestival een ‘vreedzame massa-actie’ houden in Schiphol Plaza, ondanks een verbod hiervoor van de gemeente Haarlemmermeer. De actievoerders hebben hiervoor getraind. Het doel zou niet het hinderen van reizigers zijn, aldus Greenpeace.

De gemeente heeft de actie binnen verboden om veiligheidsredenen en om de doorstroom van passagiers te kunnen garanderen. Greenpeace stelt echter dat het om openbaar gebied gaat. Daardoor kan actievoeren volgens de milieuclub niet verboden worden.

Muziek, eten en drinken

De activisten willen onder meer ‘proberen om een podium te improviseren’ in het winkelcentrum op Schiphol. Volgens de organisatie kunnen bezoekers rekenen op muziek, eten en drinken. Hoeveel mensen er op het Protestival afkomen is onbekend.

Schiphol liet eerder weten hard te werken aan de verduurzaming van de luchtvaart. Daarbij claimt de luchthaven klimaatneutraal te zijn. De protestactie begint volgens Greenpeace rond het middaguur en duurt 24 uur. Ook Extinction Rebellion dreigt met acties op de luchthaven.