Volledig scherm
Demonstranten spreken zich uit tegen racisme op de jaarlijkse anti-racismedemonstratie in Amsterdam. © ANP

Protestmars Amsterdam: oproep tot 'Europa zonder racisme'

In Amsterdam hebben zaterdag naar schatting enkele duizenden mensen geprotesteerd tegen racisme. Mensen gingen de straat op en spraken zich uit tegen rassenhaat. 

Een van de oproepen was om op 23 mei bij de Europese Verkiezingen ‘een duidelijk signaal af te geven en te kiezen voor een Europa zonder racisme’, aldus Abdou Menehbi, een van de organisatoren.
De demonstranten hadden ook een oproep aan het kabinet en politieke partijen om geen samenwerking aan te gaan met ‘extreem-rechtse groeperingen zoals Forum voor Democratie en PVV’, aldus Menehbi. ,,Dat er overheidsbeleid is tegen jihadisme is prima. Maar dan moet er ook sprake zijn van duidelijk beleid tegen extreem-rechts.”

De demonstratie Samen tegen Racisme, georganiseerd door het Comité 21 maart, begon op de Dam. Vanaf daar liep de menigte naar de Dokwerker, het monument voor de Februaristaking. Daar spraken meerdere mensen, onder wie de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink van sociale zaken, diversiteit en democratisering.

Om ongeregeldheden te voorkomen, haalde Amsterdam een bekende set regels en voorwaarden van stal. Zo mochten demonstranten geen dingen meenemen die als wapen kunnen worden gebruikt, zoals stokken en verstevigde spandoeken. Fysieke confrontaties waren ook verboden.
Menehbi zegt twee kleine groepjes tegendemonstranten te hebben gezien ,,van drie tot vier mensen per groep". Ze hadden volgens hem spandoeken bij zich met daarop leuzen tegen de islam en moslims en tegen GroenLinks, van wie vertegenwoordigers meeliepen. Confrontaties bleven uit.

PVV-leider Geert Wilders reageerde op Twitter vol afschuw over een protestbord waarop zijn naam en die van Forum-voorman Baudet staat in combinatie met Christchurch. In deze stad in Nieuw-Zeeland werden vorige week vijftig moslims vermoord door een rechts-extremist.