Volledig scherm
Asbestschoonmaak in Wateringen. © archieffoto AD

Provincie bezorgd over asbestsanering Westland

De provincie wil dat de gemeente de regie in handen neemt bij het opruimen van asbest in Wateringen. Er moet een plan van aanpak komen, waarin ook communicatie voldoende aandacht krijgt.

Quote

Wij hechten er zeer aan dat er voor de bewoners in deze wijk weer een gezonde, veilige en vertrouwde leefomge­ving ontstaat

Provincie-brief

Acht maanden na de grote brand in Wateringen waarbij asbest vrijkwam, heeft de provincie een brief aan de gemeente Westland gestuurd. In deze brief staat dat duidelijk is dat er nog asbestresten in het getroffen gebied liggen. De provincie komt tot die conclusie na gesprekken met belanghebbenden en het opvragen van documenten. Zuid-Holland dringt erop aan dat de gemeente 'de regie moet nemen' om de restanten opgeruimd te krijgen.

De gemeente laat weten de regie wel degelijk in handen te hebben. ,,Wij geven uitvoering aan die regietaak via drie verschillende sporen,'' aldus een woordvoerster. In een brief aan de provincie legt Westland uit dat het gaat om wekelijkse controles op asbest, het laten uitvoeren van inventarisatierapporten en, als dit is afgerond, een eindcontrole.

Inmiddels heeft ook de statenfractie van de SP aan de bel getrokken. Dit na berichten van enkele verontruste bewoners. Zo meldt de provincie in de brief aan Westland dat een bewoner uit het gebied zijn zorgen heeft geuit over de aanpak. Een aantal bewoners heeft besloten zelf saneringen te laten verrichten, maar enkele anderen hebben dat niet gedaan. Volgens de provincie kan dat ertoe leiden dat op schoongemaakte percelen opnieuw asbest terechtkomt.

'Wij hechten er zeer aan dat er voor de bewoners in deze wijk weer een gezonde, veilige en vertrouwde leefomgeving ontstaat,' staat in de brief van Zuid-Holland.

De provincie benadrukt verder dat er een concreet plan van aanpak nodig is, waarbij ook op het belang van goede communicatie wordt gewezen.