Volledig scherm
Een oehoe © anp

Provincie geeft toestemming voor vangen 'terreur-oehoe'

De provincie Noord-Holland geeft toestemming voor het vangen van de 'terreur-oehoe' in Purmerend. Dit heeft een provinciewoordvoerster vandaag laten weten.

De agressieve vogel valt al weken mensen aan in Purmerend. Omdat het om een beschermde diersoort gaat, mag de oehoe niet 'zomaar' gevangen worden. De provincie heeft van die regel vandaag ontheffing verleend. In het verzoek uit Purmerend staat dat de gemeente de oehoe met een zogeheten klapval wil vangen.

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat Purmerend al een valkenier heeft ingeschakeld om de grote uil te vangen. Dat moet 'zo diervriendelijk mogelijk' gebeuren; verder is de valkenier vrij in de keuze van de vangstmethode.

Als de oehoe is gevangen, brengt de valkenier de vogel tijdelijk onder in een geschikte volière. Dan wordt uitgezocht of de oehoe eventueel uit gevangenschap is ontsnapt en aan de eigenaar kan worden teruggegeven. Anders wordt naar een andere oplossing gezocht.

Wilde oehoe's komen in Nederland alleen voor in gebieden rond de Duitse grens. Daarom vermoedt Rob Schenkelaars van de Stichting Roofvogel-, Uilen- en Egelopvang dat het bij de 'terreur-oehoe' gaat om een ontsnapt exemplaar. Het zou gaan om een vogel die door mensen is grootgebracht. ,,Hierdoor zijn de uilen hun natuurlijke angst voor mensen verloren en zijn zij dus ook op hen gericht. Wilde oehoe's zijn schuw voor mensen.''

Tot de oehoe is gevangen adviseert de gemeente mensen met paraplu de straat op te gaan in de gebieden waar de vrouwelijke uil gezien is. ,,Met name 's avonds slaat het dier toe. Ze benadert mensen geruisloos en valt van achter aan'', aldus de gemeente.

Terror-oehoe
De oehoe hield Purmerend de laatste weken flink bezig. Vooral hardlopers en vrouwen werden aangevallen: waarschijnlijk omdat de oehoe zelf ook een vrouwtje is en ze vrouwen als concurrentie ziet. Hardlopers waren de klos omdat het rennen als vluchtgedrag wordt gezien.

Een Purmerendse ijssalon haakte op de ophef in met 'oehoe-ijs'. Volgens de salon is het een gevaarlijk scherpijsje, dat als een fikse klap op je hoofd binnekomt. Q-music maakte een 'Oehoe Top 25', met als nummer 1 Nielson en Miss Montreal. Reissite Geniustravel gaat hoofddeksels uitdelen aan inwoners van Purmerend, om inwoners te beschermen.

Ook een bioscoopketen had een actie omtrent de oehoe: wie bij de kassa een oehoe nadeed, kreeg gratis popcorn en bezorgsite Thuisbezorgd.nl liet haar volgers via Twitter weten dat hun bezorgers niet alleen storm en regen trotseren, maar ook oehoe's.